Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Csurka: MIÉP nélkül nem nyerhet a Fidesz

2002.03.15. 19:34
A MIÉP nélkül nem maradhat hatalmon a jelenlegi koalíció - fejtette ki a párt március 15- i ünnepségén Csurka István pártelnök a Hősök Terén. A több tízezres tömeg előtt felszólalt ifj. Hegedűs Loránt képviselő is. Őt Isten felszólította igéje hirdetésére, érvelt a papok kampányban való részvétele mellett.
Több tízezres - a szervezők szerint kétszázezres - tömeg gyűlt össze a Hősök Terén a MIÉP március 15-i megemlékezésén. A kis késéssel kezdődő rendezvény első szónoka ifj. Hegedűs Loránt képviselő volt. A református lelkész beszédének középpontjában a papok és a politika kapcsolata állt. Hegedűs méltatlannak tartotta, hogy amíg a "vad törzsi soviniszták és az átvilágítatlan egyházi vezetők" alkalmat adnak a "rablóprivatiztoroknak" a kampányra, addig "a pap ne szólhasson, mert nem alkalmas az idő".

Isteni sugallatra

Isten felszólít igéjének hirdetésére, ezt nem lehet a templom falai közé szorítani - mondta Hegedűs. Isten - Hegedűs szerint - rámutat a viszkető fülűekre. Ez alatt a fogalom alatt a képviselő Demszky Gábor főpolgármesterre utalt, mert szerinte "az ex-maoista főpolgármestert kiveri a veríték, ha fehér karácsonyról hall".

Ennek oka Hegedűs szerint az, hogy egyre kevesebb zöldterület van a fővárosban, ezért csak lucskos, fekete karácsonyokat élhet meg a város. A tömeg fújolása közepette a képviselő reményét fejezte ki, hogy az SZDSZ "Soros rendben folytatja mélyrepülését - a parlamenti küszöb alá".

Magyar jövő kezdődött-e el.

Közel egy órás művészeti blokk - melynek csúcspontja az Egészséges Fejbőr nevű skinhead-zenekar Ó Magyarország című számának együttes eléneklése jelentette - után következett a párt 176 képviselőjelöltjének eskütétele, majd Csurka István MIÉP-elnök beszéde. Csurka saját bevallása szerint meghatottan állt a teret megtöltő tömeg előtt. Az elnök szerint azért voltak ennyien, mert "forrón szeretik és tisztelik a nemzet újkori születésnapját".

Csurka kifejtette: örül annak, ha azt hallja, a jövő elkezdődött, de egyből egy kérdés is felmerül benne. Milyen jövő, magyar jövő - kérdezte a pártvezér, mert szerinte csak ez utóbbi elfogadható. Mást látunk a nyilvánosságban, mint ami a személyes tapasztalatunk - mondta, bár mint jelezte, a mostani kormány alatt az élet jobb lett.

Szálláscsinálók

Ezután a pártelnök hosszasan ecsetelte a Horn-kormány bűneit és az általa "szálláscsinálóként" jellemzett liberalizmust. Ez utóbbiak Csurka szerint megfélemlítik az embereket, és meg akarják akadályozni, hogy a nemzeti erők összefogjanak. A megbízók megtiltják a szabad választást, azt akarják, hogy ne akarjunk semmit sem - mondta a pártelnök. Szerinte a rendszerváltáskor megbukott erők "csalással, árulással visszaszivárogtak a hatalomba, és most a MIÉP-eseken keresztül az egész nemzetet oktatják ki".

Visszalépnek, hogy a Fidesz nyerjen

Bejelentésünk után megrémültek, mert világossá vált, hogy nem nyerhetik meg a választást - utalt Csurka a száz képviselőjelölt visszaléptetésének felajánlására. Szerinte a MIÉP ma a harmadik erő Magyarországon, és nélküle nem maradhat hatalmon az Orbán-kormány. A bejelentést azért tették, hogy az emberek megnyugodhassanak, nem az ellenzék kerül hatalomra.

Bár nem mindenben azonosulunk a Fidesz-MDF-MKDSZ-Luno Drom szövetséggel - mondta Csurka - reálisan csak a harmadik helyre számíthatunk, ezért megtesszük ezt a lépést. Az általa bolsevik népgyilkosként jellemzett Lukács György egy mondatát átalakítva megjegyezte: a legrosszabb Fideszes is jobb, mint a legjobb MSZP-s.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?