Ilona
17 °C
32 °C

Csurka: MIÉP nélkül nem nyerhet a Fidesz

2002.03.15. 19:34
A MIÉP nélkül nem maradhat hatalmon a jelenlegi koalíció - fejtette ki a párt március 15- i ünnepségén Csurka István pártelnök a Hősök Terén. A több tízezres tömeg előtt felszólalt ifj. Hegedűs Loránt képviselő is. Őt Isten felszólította igéje hirdetésére, érvelt a papok kampányban való részvétele mellett.
Több tízezres - a szervezők szerint kétszázezres - tömeg gyűlt össze a Hősök Terén a MIÉP március 15-i megemlékezésén. A kis késéssel kezdődő rendezvény első szónoka ifj. Hegedűs Loránt képviselő volt. A református lelkész beszédének középpontjában a papok és a politika kapcsolata állt. Hegedűs méltatlannak tartotta, hogy amíg a "vad törzsi soviniszták és az átvilágítatlan egyházi vezetők" alkalmat adnak a "rablóprivatiztoroknak" a kampányra, addig "a pap ne szólhasson, mert nem alkalmas az idő".

Isteni sugallatra

Isten felszólít igéjének hirdetésére, ezt nem lehet a templom falai közé szorítani - mondta Hegedűs. Isten - Hegedűs szerint - rámutat a viszkető fülűekre. Ez alatt a fogalom alatt a képviselő Demszky Gábor főpolgármesterre utalt, mert szerinte "az ex-maoista főpolgármestert kiveri a veríték, ha fehér karácsonyról hall".

Ennek oka Hegedűs szerint az, hogy egyre kevesebb zöldterület van a fővárosban, ezért csak lucskos, fekete karácsonyokat élhet meg a város. A tömeg fújolása közepette a képviselő reményét fejezte ki, hogy az SZDSZ "Soros rendben folytatja mélyrepülését - a parlamenti küszöb alá".

Magyar jövő kezdődött-e el.

Közel egy órás művészeti blokk - melynek csúcspontja az Egészséges Fejbőr nevű skinhead-zenekar Ó Magyarország című számának együttes eléneklése jelentette - után következett a párt 176 képviselőjelöltjének eskütétele, majd Csurka István MIÉP-elnök beszéde. Csurka saját bevallása szerint meghatottan állt a teret megtöltő tömeg előtt. Az elnök szerint azért voltak ennyien, mert "forrón szeretik és tisztelik a nemzet újkori születésnapját".

Csurka kifejtette: örül annak, ha azt hallja, a jövő elkezdődött, de egyből egy kérdés is felmerül benne. Milyen jövő, magyar jövő - kérdezte a pártvezér, mert szerinte csak ez utóbbi elfogadható. Mást látunk a nyilvánosságban, mint ami a személyes tapasztalatunk - mondta, bár mint jelezte, a mostani kormány alatt az élet jobb lett.

Szálláscsinálók

Ezután a pártelnök hosszasan ecsetelte a Horn-kormány bűneit és az általa "szálláscsinálóként" jellemzett liberalizmust. Ez utóbbiak Csurka szerint megfélemlítik az embereket, és meg akarják akadályozni, hogy a nemzeti erők összefogjanak. A megbízók megtiltják a szabad választást, azt akarják, hogy ne akarjunk semmit sem - mondta a pártelnök. Szerinte a rendszerváltáskor megbukott erők "csalással, árulással visszaszivárogtak a hatalomba, és most a MIÉP-eseken keresztül az egész nemzetet oktatják ki".

Visszalépnek, hogy a Fidesz nyerjen

Bejelentésünk után megrémültek, mert világossá vált, hogy nem nyerhetik meg a választást - utalt Csurka a száz képviselőjelölt visszaléptetésének felajánlására. Szerinte a MIÉP ma a harmadik erő Magyarországon, és nélküle nem maradhat hatalmon az Orbán-kormány. A bejelentést azért tették, hogy az emberek megnyugodhassanak, nem az ellenzék kerül hatalomra.

Bár nem mindenben azonosulunk a Fidesz-MDF-MKDSZ-Luno Drom szövetséggel - mondta Csurka - reálisan csak a harmadik helyre számíthatunk, ezért megtesszük ezt a lépést. Az általa bolsevik népgyilkosként jellemzett Lukács György egy mondatát átalakítva megjegyezte: a legrosszabb Fideszes is jobb, mint a legjobb MSZP-s.