Klaudia
-3 °C
3 °C

Jogszerűtlen volt Csurka újraválasztása

2005.04.27. 17:56
Törvénytelennek ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) volt alelnökének két évvel ezelőtti kizárását a pártból. A bíróság megsemmisítette a MIÉP küldöttgyűlésének azt a határozatát is, amellyel újjáválasztották Csurka István pártelnököt. A küldöttgyűlés két éve arra a szabályra hivatkozott, hogy csak az lehet elnökjelölt, aki a küldöttek legalább 20 százalékának jelölését elnyerte, de ilyen szabály nem létezik.

Bognár László, akit több társával együtt 2003 januárjának végén zárt ki a pártból a MIÉP becsületbírósága, győzelemnek nevezte a bíróság ítéletét, de hozzátette: "esze ágában sincs" visszatérni a pártba.

Bizonyított törvénytelenségek

Grespik László, a felperes ügyvédje az MTI-nek elmondta: a kizárás érvénytelenítését erkölcsi győzelemnek tartják, ami egyúttal azt is bizonyítja, hogy "a MIÉP-ben törvénytelenségek vannak." Az alperes nem jelent meg a szerdai tárgyaláson, azonban a döntés ellen 15 napon belül fellebbezést nyújthat be.

A magát Magyar Igazság és Élet Reform Tömörülésnek (MIÉRT) nevező csoport 2003 februárjában indított pert a MIÉP ellen, miután vezetőinek eltávolítását a MIÉP országos választmánya kezdeményezte, majd nem sokkal később Csurka István pártelnök jelentette be Bognár László, Rozgonyi Ernő, Deák Péter és Bíber József Tibor kizárását. Csurka szerint a magát reformernek nevező csoport tagjait "kívülről irányították", a párt alapszabályával ellentétes tevékenységükkel a MIÉP felbomlasztásán fáradoztak.

Nem létezett a hivatkozott szabály

A bíróság megsemmisítette a MIÉP 2003. február 23-i küldöttgyűlésének azt a határozatát is, amellyel újraválasztották Csurka István pártelnököt - mondta el Grespik László a távirati irodának. Az indoklás szerint a küldöttgyűlés arra a szabályra hivatkozott, hogy csak az lehet elnökjelölt, aki a küldöttek legalább 20 százalékának jelölését elnyerte, és ez a jelöltek közül csak Csurka Istvánnak sikerült; a húszszázalékos szabály ugyanakkor nem létezik - mutatott rá az ügyvéd. Hozzátette: a hivatkozás tehát törvénysértő és alapszabálysértő.

Novák Előd felperes, a MIÉP Ifjúsági Tagozat volt elnöke, az Ifjú Magyarok Egyesületének elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint "az alperes MIÉP rosszhiszemű pervitellel időhúzásra játszott, ami több mint két évig sikerült is. A párt a bíró - rendbírság terhe melletti - felszólítására sem nyújtotta be a kért iratokat". Novák szerint a "dominó-elv alapján Csurka törvénytelen megválasztása óta eltelt két év elnöki határozatai (pl. az elnökségi ülések összehívása, így azok döntései is) érvénytelenek, tehát az idei, újraválasztó küldöttgyűlés összehívása se volt szabályos".