Valér
4 °C
8 °C

Nem nyomoznak a MIÉP Fradi-ügyben tett kijelentései miatt

2001.08.17. 21:06
Megtagadta a nyomozást az ügyészség a Magyar Igazság és Élet Pártja tisztségviselőinek a Fradi eladása kapcsán nyilvánosan elhangzott kijelentései ügyében, mert a történtek nem minősülnek bűncselekménynek. Mint ismert, Bognár László a Fotexre utalva kijelentette: az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze sincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz".
Nem indulhat büntetőeljárás a Fradi eladása kapcsán antiszemitának tartott kijelentései miatt többek között Bognár László MIÉP-alelnök ellen sem. A nyolc zsidószervezet feljelentése kapcsán ugyanis a a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megtagadta a nyomozást - közölte pénteken a Főváros Főügyészség.

A nyomozóhatóság azért tagadta meg a nyomozást, mert az Alkotmánybíróság véleménynyilvánítási szabadság korlátaival kapcsolatos határozatai és a Legfelsőbb Bíróság ezzel összhangban álló joggyakorlata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a feljelentésekben kifogásolt kijelentések nem valósítanak meg bűncselekményt - áll a hivatalos közleményben.

Mint ismert, Bognár László MIÉP-alelnök július 25-i sajtótájékoztatóján leszögezte: pártja elítéli és nemzetellenesnek tartja, hogy döntően a Fotex Rt. tulajdonába kerül a Ferencváros labdarúgó csapata. Szavai szerint, miután a "mindenkor a tehetős pesti zsidó polgársághoz kapcsolt MTK-t a Békesi László által, tehát az úgynevezett reformkommunizmus és SZDSZ-liberalizmus által létrehozott és több szálon tulajdonolt Fotex Rt. birtokolja, a Fradi népe be van csapva. Az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze sincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz".

Bognár kijelentései széles körben váltottak ki ellenkezést, a feljelentésen kívül az ügyben polgári peres eljárás is indult. Az ügy kapcsán a miniszterelnök ezt mondta, hogy őt meglepte és váratlanul érte a Fradi eladása a Fotexnek, Dávid Ibolya az antiszemita kijelentések kapcsán feltett kérdésre pedig azzal válaszolt, hogy ő nem ért a focihoz.

A Mazsihisz a Legfőbb Ügyészséghez fordul

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége reagálásában közölte: "a magyarországi zsidóság mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást a MIÉP-elnökség zsidóságot súlyosan sértő, antiszemita és kirekesztő nyilatkozatával kapcsolatban, mindezt cinikus módon az alkotmány ünnepének előestéjén." Tordai Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz és a Legfőbb Ügyészséghez fordulnak, s ha kell, nemzetközi szintre viszik az ügyet.

Btk-t módosítana az MSZP

Az MSZP-frakció az őszi parlamenti ülésszak elején javasolja a Büntető törvénykönyv módosítását, amely - elfogadása esetén - büntethetővé teszi a gyűlöletkeltés, a kirekesztés és az uszítás különböző formáit, illetve megnyilvánulásait - közölte Kovács László pártelnök pénteken. A politikus szerint ez felel meg a magyar alkotmány szellemiségének, az európai demokratikus jogállamok szokásainak, valamint "a magyarság Szent István által megalapozott befogadó jellegének".