Benedek
-5 °C
5 °C

Az értesítési címen bukta el szegedi felebbezését a MIÉP

2005.03.10. 20:41
Érdemi tárgyalás nélkül vetette el a MIÉP panaszát a szegedi bíróság. A párt amiatt protestált, hogy önkormányzati képviselőjelöltjük neve hibásan szerepelt a szavazólapon. Bírósági beadványukra azonban nem írtak értesítési címet, így panaszukat formai okokból elutasították.

Formai okokból, érdemi tárgyalás nélkül utasította el a MIÉP beadványát a szegedi bíróság. A testület jogerős döntésével érvényesnek ismerte el a szegedi 21-es számú választókörben tartott időközi önkormányzati választást, melyet a szavazatok ötevnegy százalékát megszerezve Solymos László, az MSZP huszonkilenc éves jelöltje nyert meg. A 21. választókerületben azért rendeztek időközi választásokat, mert az egyik szocialista önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról külpolitikai karrierje érdekében.

Filctollal javítottak

A szavazást megzavarta, hogy a választásokon induló MIÉP-es Hajdú András keresztnevét tévesen tüntették fel a szavazólapon, így egy ideig Hajdú János nevére szavazhattak a választók. Mózes Ervin szegedi jegyző a hibáról értesülve elrendelte, hogy a hibásan kinyomtatott szavazólapokat filctollal javítsák ki. Mózes döntését a helyi választási bizottság 5:1 arányban, a MIÉP ellenszavazatával elfogadta.

A választás eredményét a helyi választási bizottság egyhangúlag, a MIÉP-es delegált szavazatával elfogadta. A MIÉP szegedi elnöke hétfőn mégis felebbezést nyújtott be a területi választási bizottsághoz, mely keddi határozatában semmisnek ítélte a választás eredményét és a választás megismétléséről határozott. A területi választási bizottság döntését azonban a bíróság megsemmisítette, mivel a MIÉP panasza értesítési cím nélkül érkezett meg a bíróságra.

A választási törvény formai hiba esetén lehetőséget ad a beadványok érdemi tárgyalás nélküli elvetésére.

Idővel visszakaphatják

"Az én válaszom már előre meg volt írva", reagált a bírósági határozatra az Indexnek Marosi Zoltán, a MIÉP szegedi testületének elnöke. "A bíróság előtt van egy szobor, háttal a bíróság épületének. Annak a talapzatára van írva az én válaszom", mondta a területi választási bizottsági tag Marosi.

A szegedi bíróság épülete előtt egy Deák Ferenc szobor áll, melynek talpazatán a következő idézet olvasható: "...amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják."

Marosi nem kívánt bővebben foglalkozni az üggyel. Hajdú András, akárcsak Solymos László, nem válaszolt az Index megkeresésére.