Auguszta
-7 °C
0 °C

,,Mire tanít '56?"

2000.10.23. 21:27
A megszokott retorikával, ám megváltozott keretek között, a szabadtéri tömeggyűlés helyett a Kongresszusi Központban ünnepelte a Magyar Igazság és Élet Pártja idén az 1956-os forradalom évfordulóját. Csurka István pártelnök a negyvennégy évvel ezelőtti események mai jelentőségének mérlegelése mellett beszédében azt is kilátásba helyezte: amennyiben a MIÉP kerül hatalomra, a legalább három gyermeket nevelő családok ingyen jutnak földhöz.
A megszokott fordulatokkal, ám megváltozott keretek között ünnepelte a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) az 1956-os forradalom negyvennegyedik évfordulóját. A hagyományosnak mondható október 23-i szabadtéri tömeggyűlés helyett a Budapest Kongresszusi Központban rendezték meg a körülbelül négyezer érdeklődőt vonzó megemlékezést, amelyen a pártelnök Csurka István és ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész és miépes parlamenti képviselő beszéde mellett a Bocskai Szabadegyetem elnevezésű társulás szerepelt, versekkel és '56 szellemiségét aktualizáló dalokkal. Ez utóbbi tagjai, zömében a MIÉP rendezvényeiről már ismert művészek, például Dörner György, a pártelnök testvére Csurka László vagy Nagy Feró voltak.

A Bocskai Szabadegyetem több mint másfél órás előadása után, Csurka István pódiumra lépését hatalmas ovációval fogadta a közönség. A pártelnök a ,,Mire tanít '56?" kérdése köré szervezett ünnepi beszédében kifejtette, hogy "soha, sehol a világon nem részesült nép ilyen megtorlásban. Ennyi áldozat, ennyi börtönben töltött év, mint amennyit a magyarság 1956 után elszenvedett, egy nemzetnek sem lett osztályrésze." Majd hozzátette: ,,jelenleg is ugyanaz az '56 utáni idegenség és magyartalanság folytatódik, ami akkor, a szovjet tankok nyomán elkezdődött. Nekünk pedig egy feladatunk van; hogy ezt a világot megváltoztassuk, és a magyar rendet megteremtsük. Ez 1956 legfontosabb üzenete."

A pártelnök ünnepi beszédében idén központi szerepet töltött be a föld és a mezőgazdaság: Csurka szerint nem olyan mezőgazdasági politika kell, amely sokat termel, hanem olyan, amely a magyar családokat élethez juttatja. Ezért, a MIÉP hatalomra kerülése esetén a pártelnök szavai szerint ,,olyan mezőgazdaságot építene fel, amelyben ezer, tízezer, százezer kis tanya van, korszerűen felszerelve, a művelődés minden lehetőségével ellátva. Az pedig, aki három gyermeket ad a hazának, ingyen kapná a földet."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!