Gusztáv
-4 °C
1 °C

A MIÉP tiltás nélkül sem vonulna a Hősök terére

2001.07.30. 18:11
Sem a MIÉP tömeggyűlését, sem a központi millenniumi ünnepség megtartását nem befolyásolja augusztus 20-án az a határozat, amelyben a főváros városvédelmi bizottsága megtiltotta színpadok felállítását a Hősök terén. A döntés ellen Csurkáék Grespik Lászlóhoz fordultak, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője pedig ultimátumot adott a Városházának: péntekig vonja vissza a határozatot, vagy bírósághoz fordul. A MIÉP a Margitszigetre vonul az ünnepen.
A MIÉP nem saját tömeggyűléseinek jövőjéért aggódott, amikor a Grespik László vezette hivatalhoz fordult annak ügyében, hogy a főváros várostervezési és városvédelmi bizottsága július elején egy határozatban megtiltotta bármiféle színpadi felépítmények, illetve berendezések létesítését és kihelyezését a Hősök terének díszburkolatán - tudta meg az Index Bánovics Tamástól. A MIÉP képviselője azért hozzátette, szerinte semmivel sem kegyeletsértőbb a párt rendezvényének bármelyik fellépője, mint egy techno-party vagy egy heavy-metál koncert.

Bánovics korábban kijelentette: a bizottság döntése egyértelműen pátja ellen irányul, köztudott ugyanis, hogy a MIÉP rendezvényei százezres tömegeket vonzanak a térre. A politikus az Indexet úgy tájékoztatta: csupán a törvénysértésre próbálták felhívni a figyelmet, amikor megkeresték a közigazgatási hivatalt.

Grespiknek sürgős

Grespik László hivatalvezető a MIÉP beadványa kapcsán múlt pénteken ultimátumot adott a fővárosnak: augusztus 3-ig vissza kell vonnia a határozatot. Ennek oka, hogy a hivatalvezető szerint ebben az ügyben legfeljebb a Fővárosi Közgyűlés dönthetett volna. A MIÉP frakciója szerint ráadásul az alkotmány biztosította gyülekezési szabadságot is korlátozza a határozat.

Grespik emellett kijelentette: ha a bizottság a felszólításnak nem tesz eleget, akkor a Fővárosi Bíróságnak kell - célszerűségi szempont miatt a törvénykezési szünet ellenére sürgősséggel - döntenie az ügyben. A városvédelmi bizottság várhatóan Grespik ultimátuma előtt egy nappal tartandó ülésén napirendre veszi a kérdést.

A határozat egyelőre senkit sem akadályoz

A hivatalvezető Grespik közleményében úgy fogalmaz, hogy az ügy tétje: a MIÉP meg tudja-e tartani az augusztus 20-i gyűlését a téren. Ezzel szemben a párt a Margitszigeten emlékezik meg a millenniumról, a Hősök terén ugyanis a tavalyi évhez hasonlóan a központi rendezvényeket tartják. Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik a MIÉP a Hősök teréhez, Bánovics elmondta: ez az egyik legszebb tere az országnak, és a millennium legékesebb emléke. A központi rendezvényt egyébként nem érinti a bizottság májusi határozata, visszamenőleges hatállyal ugyanis nem alkalmazzák a tiltást. Az ünnepséget pedig már jóval a rendelet megszületése előtt engedélyezték.

Kegyeleti okokból tiltanák ki a pártokat és a gördeszkásokat

Szeptemberre készül el az a városházi koncepció, amely szabályozza, milyen rendezvények kaphatnak helyet a Hősök terén. Ebben várhatóan megszületik a tiltás mind a gördeszkások, mind a politikai szervezetek ellen - tudta meg az Index a várostervezési és városképvédelmi bizottságtól. A fenti szabályozásra egyébként a Hősök napjáról szóló törvényt tárgyalásakor az Országgyűlés adott felhatalmazást a fővárosnak, amikor kimondta, hogy a tér közterület-használatát kegyeleti okokból rendezni kell. A várostervezési bizottság álláspontja szerint a Hősök tere nemzeti emlékhely, amelyet egyetlen párt sem sajátíthat ki magának. A politikai szervezetek pedig nézeteiket akár a tér mellett fekvő Felvonulási téren is hirdethetik. A MIÉP és az MDF egyébként korábban több alkalommal interpellált a parlamentben az ellen, hogy szerintük kegyeletsértő, hogy a nemzeti emlékhelyen például görkorcsolyázzanak.