Ágnes
-1 °C
2 °C

MiG-ügy: a bizottság tovább vizsgálódik

2001.08.22. 12:22
Nem láttak napvilágot új tények a MiG-ügyben a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter politikai államtitkárának nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán, de a testület pénteken folytatja munkáját. Simicskó István megismételte korábbi kijelentését, miszerint a polgári titkosszolgálatok birtokában nincsen olyan információ, ami egyértelműen alátámasztaná a gépfelújítással kapcsolatban a korrupció gyanúját. A testület fideszes tagja Kosztolányi Dénes szerint a szocialistáknak takargatnivalója van az ügyben.
A polgári titkosszolgálatok birtokában nincsen olyan információ, ami egyértelműen alátámasztaná a MiG 29-esek felújításával kapcsolatban a korrupció gyanúját - közölte három és félórás meghallgatása után Simicskó Isván, nemzetbiztonsági államtitkár. Simicskó szerint a titkosszolgálatoknál is olvasnak ugyanakkor újságokat, illetve hallanak híreket, a szóbeszéden túl azonban semmilyen adatuk nincsen a korrupcióról.

A szocialista exminisztert is beidézik

Bár Keleti György bizottsági elnök szerint sem lehet alátámasztani a vesztegetést a grémium egyhangúan mégis úgy döntött: pénteken meghallgatásokkal folytatja munkáját. Szabó János honvédelmi minisztert újra elhívják az ülésre, de meghívót kap Dobokay Gábor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója és a katonai hírszerzés irányítója is.

A fideszes képviselők kezdeményezésére meghallgatják pénteken annak az orosz-német konzorciumnak a magyarországi képviselőit is - Fazakas Szabolcsot, a Horn-kormány ipari miniszterét, illetve Ávi Juditot, aki a szocialista pártelnök tanácsadója - amely a MiG-felújításért lobbizott.

Az MSZP tisztázni akarja magát

Kosztolányi Dénes, a megfigyelési ügy kapcsán ismertté vált fideszes képviselő szerint az ülésen bebizonyosodott, hogy az MSZP-nek takargatnivalója van. Kosztolányi ugyanakkor nem tudott érdemleges információt szolgáltatni arról, hogy nyilatkozatát mire alapozza. Keleti György szerint azért mentek bele Fazakas meghallgatásába, hogy világosan kiderüljön, a szocialista párt nem érintett korrupciós ügyben.

Ellentétben Simicskóval, Demeter Ervin titokminiszter nem jelent meg a testület ülésén. Demeter ugyanis levélben jelezte, csak akkor járul a grémium színe elé, ha az ülésre meghívót kap, noha azt már erre az alkalomra is megküldték számára. De távol maradt a rendkívüli üléstől a korrupció gyanújába keveredett tárca vezetője, Szabó János honvédelmi miniszter is.

Homoki János cáfolja a vádakat

A bizottság ülését annak szocialista elnöke, Keleti György hívta össze, miután a stop! internetes lap arról számolt be, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok korrupció nyomára bukkantak a honvédségi vadászgépbeszerzés ügyében, mi több, a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

Többen tudni vélték, hogy Homoki János politikai államtitkárról van szó, a kisgazda államtitkár azonban külföldi útjáról hazatérve kategorikusan cáfolta ezeket az értesüléseket. A honatya vagyonbevallásában ismeretlen eredetű, 50 milliós készpénzösszeg jelent meg. Homoki ezt azzal magyarázta, hogy felesége fogorvosként magánpraktizál.

Feljelentés már van

Cáfolta az értesüléseket Simicskó István is, amikor a tv2 Tényeknek korábban úgy nyilatkozott, hogy "jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná az internetes újság állításait".

Az ügyben egyébként feljelentés érkezett a Legfőbb Ügyészségre (LÜ), amely a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz továbbította azt. A nyomozó hivatal feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben.

A LÜ sajtóirodájának egyik munkatársa korábban elmondta: egy magánszemély tett feljelentést augusztus 10-én. A nyomozás-felügyeleti főosztály a feljelentést és az interneten talált egyéb információkat augusztus 16-án továbbította a nyomozó hivatalhoz.