Judit
2 °C
7 °C

MiG-felújítás: minimálprogram mellett döntött a kabinet

2000.09.05. 22:33
A Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki döntésével úgy határozott: a huszonkilencesek felújítása rövid távon szükséges, ám a honvédelmi minisztérium által elképzelt mintegy 20 milliárdos összeg túl sok. A kabinet döntésével a magyar légierő ,,párhuzamos" fejlesztését támogatja: a legközelebbi ülésén a rövidtávú MiG-fejlesztés mellett a légierő közép és hosszú távú fejlesztését is tárgyalni kívánják, vagyis valószínű, hogy használt vadászgépek beszerzése mellett is döntenek.
A Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki döntésével visszadobta a honvédelmi minisztérium MiG-29-esekre vonatkozó mintegy 20 milliárd forintos felújítási javaslatát a szaktárcához, azzal a kikötéssel, hogy a huszonkilencesek felújítása rövid távon szükséges, ám ennél az összegnél jóval kevesebből, mintegy 12 milliárd forintból kell azt végrehajtani - értesült az Index megbízható kormányközeli forrásból. (A felújítás mértéke egyébként a magyar döntéstől függ, az ajánlat széles összeg-skálán mozog.)

Felújítás és használt gép vásárlás
Minimálprogram
A kabinet a döntéssel lényegében a minimális, rövid távon (5-7 év) szükséges MiG-felújítás melletti használt gépvásárlás mellett tette le a voksát. A döntést az is alátámasztja, hogy a néhány hét múlva újra a kabinet elé kerülő MiG-ügy mellett a légierő közép és hosszú távú fejlesztését is tárgyalni kívánják. Minderre azért van szükség, mert a használt gépek beszerzése esetén az évekig húzodató szerződéskötéstől számított további 2-3 éven belül jönnek meg az első gépek.

A MiG-felújítás mellett szól a honvédelmi miniszter által a DaimlerChrysler céggel - a huszonkilenceseink felújítására - kötött júliusi szándéknyilatkozat is. (A honvédelmi miniszter ezt a kormányfő távollétében kötötte.) Mint ahogy azt már az Index is megírta, több jogi szakértő is megerősítette: a szándéknyilatkozat felbontása esetén a bíróság akár a szerződés megkötésére is kötelezheti adott esetben a magyar államot.

A politikai csatározások közben a Nemzetbiztonsági Kabinet vált a repülőgépvásárlás/felújítás központi (politikai) döntéshozó szervévé. (A kabinet vezetője a belügyminiszter, tagjai szaktárcák vezetői, mint pl. a honvédelmi, a külügy-, vagy a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter). A közbeszerzési és a honvédelmi törvény ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy bizonyos esetekben (ha például a haditechnika beszerzése állam- vagy szolgálati titkot képez, netán nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekkel összefüggő) a Kabinet hozza meg a döntést.

Egy felújított Luftwaffe MiG-29-es

Így arról is határozhat, hogy milyen formában szerezzük be a gépeket: döntésük alapján nem szükséges nyílt tendert (közbeszerzést) kiírni. A ,,Haditechnikai eszközök beszerzésének általános szabályairól" szóló - nyílt és tárgyalásos eljárást tartalmazó - kormányrendelet (152/1999. (X. 22) helyett alkalmazhatják ,,A beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól" című kormányrendeletet (151/1999. (X. 22.), amely szerint az eljárás meghívásos alapú és zártkörű, eredményét pedig nem kell indokolni.

Bár a MiG-ek felújításához nem, ám az F-16-osok (vagy egyéb használt gépek) beszerzéséhez (mivel azok a honvédelmi törvény szerint új fegyverrendszernek minősülnek) szükség van a parlament Honvédelmi Bizottságának jóváhagyására is. Negatív döntés esetén a beszerzés nem lehetséges.

Két dolog szinte biztos: nem lesz nyílt pályázat (tender), és új gépekre jelenleg nincs a magyar államnak pénze. Mindez azonban nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az F-16-oson kívül egyéb használt vadászgép-beszerzésen gondolkodjon a magyar állam - tudtuk meg. Amennyiben F-16-os mellett döntünk (12 gép 70 milliárd forintos kiadást jelent), a típus ,,fapados" változatát vesszük meg (F-16 A/B), amelyet azonban később lehet modernizálni, így még 16-18 évig - amíg a magyar állam képes lesz új gépeket vásárolni - ellátják a légtér védelmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?