Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

MiG-felújítás: minimálprogram mellett döntött a kabinet

2000.09.05. 22:33
A Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki döntésével úgy határozott: a huszonkilencesek felújítása rövid távon szükséges, ám a honvédelmi minisztérium által elképzelt mintegy 20 milliárdos összeg túl sok. A kabinet döntésével a magyar légierő ,,párhuzamos" fejlesztését támogatja: a legközelebbi ülésén a rövidtávú MiG-fejlesztés mellett a légierő közép és hosszú távú fejlesztését is tárgyalni kívánják, vagyis valószínű, hogy használt vadászgépek beszerzése mellett is döntenek.
A Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki döntésével visszadobta a honvédelmi minisztérium MiG-29-esekre vonatkozó mintegy 20 milliárd forintos felújítási javaslatát a szaktárcához, azzal a kikötéssel, hogy a huszonkilencesek felújítása rövid távon szükséges, ám ennél az összegnél jóval kevesebből, mintegy 12 milliárd forintból kell azt végrehajtani - értesült az Index megbízható kormányközeli forrásból. (A felújítás mértéke egyébként a magyar döntéstől függ, az ajánlat széles összeg-skálán mozog.)

Felújítás és használt gép vásárlás
Minimálprogram
A kabinet a döntéssel lényegében a minimális, rövid távon (5-7 év) szükséges MiG-felújítás melletti használt gépvásárlás mellett tette le a voksát. A döntést az is alátámasztja, hogy a néhány hét múlva újra a kabinet elé kerülő MiG-ügy mellett a légierő közép és hosszú távú fejlesztését is tárgyalni kívánják. Minderre azért van szükség, mert a használt gépek beszerzése esetén az évekig húzodató szerződéskötéstől számított további 2-3 éven belül jönnek meg az első gépek.

A MiG-felújítás mellett szól a honvédelmi miniszter által a DaimlerChrysler céggel - a huszonkilenceseink felújítására - kötött júliusi szándéknyilatkozat is. (A honvédelmi miniszter ezt a kormányfő távollétében kötötte.) Mint ahogy azt már az Index is megírta, több jogi szakértő is megerősítette: a szándéknyilatkozat felbontása esetén a bíróság akár a szerződés megkötésére is kötelezheti adott esetben a magyar államot.

A politikai csatározások közben a Nemzetbiztonsági Kabinet vált a repülőgépvásárlás/felújítás központi (politikai) döntéshozó szervévé. (A kabinet vezetője a belügyminiszter, tagjai szaktárcák vezetői, mint pl. a honvédelmi, a külügy-, vagy a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter). A közbeszerzési és a honvédelmi törvény ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy bizonyos esetekben (ha például a haditechnika beszerzése állam- vagy szolgálati titkot képez, netán nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekkel összefüggő) a Kabinet hozza meg a döntést.

Egy felújított Luftwaffe MiG-29-es

Így arról is határozhat, hogy milyen formában szerezzük be a gépeket: döntésük alapján nem szükséges nyílt tendert (közbeszerzést) kiírni. A ,,Haditechnikai eszközök beszerzésének általános szabályairól" szóló - nyílt és tárgyalásos eljárást tartalmazó - kormányrendelet (152/1999. (X. 22) helyett alkalmazhatják ,,A beszerzések nemzetbiztonsági és titokvédelmi okok miatti sajátos szabályairól" című kormányrendeletet (151/1999. (X. 22.), amely szerint az eljárás meghívásos alapú és zártkörű, eredményét pedig nem kell indokolni.

Bár a MiG-ek felújításához nem, ám az F-16-osok (vagy egyéb használt gépek) beszerzéséhez (mivel azok a honvédelmi törvény szerint új fegyverrendszernek minősülnek) szükség van a parlament Honvédelmi Bizottságának jóváhagyására is. Negatív döntés esetén a beszerzés nem lehetséges.

Két dolog szinte biztos: nem lesz nyílt pályázat (tender), és új gépekre jelenleg nincs a magyar államnak pénze. Mindez azonban nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az F-16-oson kívül egyéb használt vadászgép-beszerzésen gondolkodjon a magyar állam - tudtuk meg. Amennyiben F-16-os mellett döntünk (12 gép 70 milliárd forintos kiadást jelent), a típus ,,fapados" változatát vesszük meg (F-16 A/B), amelyet azonban később lehet modernizálni, így még 16-18 évig - amíg a magyar állam képes lesz új gépeket vásárolni - ellátják a légtér védelmét.