Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A bevándorlók számával nő az idegengyűlölet is

2002.11.11. 09:38
A magyarországi tartózkodási engedélyért folyamodók száma egyre nő, miközben a magyarok többsége úgy gondolja, hogy túl sok bevándorló él hazánkban. A Népszabadság hétfői számából kiderül: a többség inkább egyetért azokkal az állításokkal, miszerint a külföldiek számának növekedésével terjed a bűnözés, illetve elvégzik azt a munkát, amit a magyarok már nem vállalnak el.
Egyre több külföldi folyamodik magyarországi tartózkodási engedélyért, valamint, kisebb mértékben ugyan, de nő a magyar állampolgárságot kérők száma is - nyilatkozta a Népszabadság hétfői számában Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója. Az elmúlt évben hatezren kaptak magyar állampolgárságot, míg hatvanezren jutottak tartózkodási engedélyhez. Jelenleg 110 ezren élnek Magyarországon tartózkodási vagy bevándorlási engedéllyel.

Vezetnek a határon túliak

A statisztikai adatok szerint az illetékes hivatal legtöbb ügyfele továbbra is a határon túli magyarok közül kerül ki. Végh Zsuzsanna a Népszabadságban elmondta: a szomszédos államok magyarsága tart attól, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után vízumkényszert vezetnek be, ezért nehezebben lehet majd beutazni hozzánk.

A kérelmezők elsődleges indoka a családegyesítés. Az uniós tagságból származó előnyök egyelőre kevés külföldit ösztönöznek bevándorlásra, habár hosszú távon egyre többek vonzhat majd a költözés vagy a vállalkozás szabadsága. Magyar állampolgárságot ugyanakkor nem könnyű szerezni -emlékeztet a Népszabadság.

Tizenhárom évet kell várni

Azok például, akik nem jogosultak kedvezményes eljárásra, a kérelmet csak akkor nyújthatják be, ha legalább nyolc évet éltek Magyarországon letelepedési engedéllyel. Az ilyen engedély kiadását pedig hároméves itt tartózkodáshoz kötik. Az eljárás időtartama további két év, így összesen tizenhárom évet is igénybe vehet a nem magyar nemzetiségűeknek a magyar állampolgárság megszerzése.

A magyar nemzetiségűek a letelepedési engedély megszerzését követő egy év itt-tartózkodás után kérhetik a honosítási eljárás megindítását, ám az állampolgárság elnyeréséhez esetükben is még további legalább két esztendőre van szükség.

Nő az ellenérzés

Miközben nő a bevándorlási kedv Magyarországra, a magyarok többsége úgy gondolja, hogy túl sok bevándorló él hazánkban - idéz a Népszabadság hétfői száma egy felmérésből, amely a Demográfia című folyóiratban jelent meg. A válaszolók kétharmada szerint túl sok külföldi él hazánkban, ugyanakkor alig haladta meg a hét százalékot azok aránya, akik nem kívántak véleményt nyilvánítani. A megkérdezettek mintegy harminc százaléka sem kevésnek, sem soknak nem találta a nálunk tartózkodó külföldieket.

A többség inkább egyetértett azokkal az állításokkal, miszerint a külföldiek számának növekedésével terjed a bűnözés, illetve elvégzik azt a munkát, amit a magyarok már nem vállalnak el. Szintén sokan elfogadnák, hogy a betelepülni kívánó külföldiek számát korlátozni kellene, az illegális migránsokat pedig ki kell utasítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!