Mátyás
-6 °C
1 °C

Mikola, az ideális bűnbak

2006.04.14. 13:54
Mikola Istvánt a kampány utolsó két hetére kivonták a forgalomból, a volt miniszterelnökhelyettes-jelölt nem kampányolhat, és lényegében párton kívüli "közkatonává" sorolódott vissza. A "nemzet orvosa" azonban nem tűnhet el akkor sem, ha a Fidesz veszít: az országos lista második helyéről biztosan tagja lesz a frakciónak, ahol a nagytöbbség úgy tartja, a leszereplés egyik oka ő.

A Fideszen belül megoszlanak a vélemények arról, hogy Mikola Istvánnak mekkora része volt abban, hogy a párt elvesztette az első fordulót, abban azonban általános az egyetértés, hogy része volt benne.

Közkatona a nemzet orvosából

A két hónapja nemzet orvosának és miniszterelnökhelyettes-jelöltnek kinevezett Mikola István Orbán Viktor szerdai visszalépésével kapta meg saját hivatalos visszaminősítését is. Orbán, aki párttársait is meglepve emelte március közepén a Fidesz élére a volt egészségügyi minisztert, maga jelentette be, hogy saját miniszterelnöki jelölésével együtt Mikola helyettessége is megszűnt: a nemzet orvosa így a választási kampány végére ismét rang nélküli "közkatonává" vált, aki ráadásul nem is tagja a pártnak.

Mikola viselkedése már márciusban borzolta a fideszes kampánycsapat tagjainak kedélyét. Az egyértelműen negatív fogadtatás miatt rengeteg tiltakozó telefon jelezte a pártközpontnak, hogy személye nem volt jó választás. A miniszterelnök-helyettes-jelöltet azonban számos botránya után sem vonta vissza Orbán, erre a lépésre csak az első fordulós vereséget követő első, a választókerületi elnökkel folyatott hétfői megbeszélés után volt hajlandó. Az egyéni képviselőjelöltek ugyanis szintén egyértelműen fogalmaztak Mikolát illetően: különösen a fiatalok körében mért, a vártnál kisebb támogatottság miatt hibáztatták a pártelnöknél.

Második Áder előtt

A nemzet orvosa kedden már nem kapott szót a Várban tartott nagygyűlésen, csupán a színpadra állhatott fel az Orbán-beszéd idejére. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője ekkor még tagadta, hogy megvonták a szereplés jogát tőle, de a hétvégére kiderült Mikolának valóban nem osztottak ki egyetlen választókerületet sem, ahol felléphet, helyette a korábban háttérben maradó Áder János és Pokorni Zoltán járja országszerte a rendezvényeket.

Fotó: Huszti István

Mikola a Fideszben kivívott általános népszerűtlensége ellenére sem tűnhet el párttársai elől - akkor sem, ha végül veszít a Fidesz. Orbán döntése alapján ő kapta a második helyet a Fidesz országos listáján, így biztosan tagja lesz ellenzékiként is a párt parlamenti frakciójának. Az Indexnek nyilatkozó párttagok többsége biztosra veszi, egy ilyen helyzetben az exminiszter nem fogja megúszni, hogy Dávid Ibolya mellett ő is bűnbakká váljon.

Leleplezett cselek

A Fidesz néhány politikusa szerint - ha a párt tényleg elveszti a választást - nem Mikolán kellene elverni a port, aki felkészületlenül és a hirtelen megszerzett posztjához járó felkészítés nélkül került bele a kapányhajrába. Ők úgy vélik, nem lenne szabad megkerülni a kampánystáb felelősségének vizsgálatát, mert szerintük az elmúlt hónapokban elkövetett hibák, a taktikázás és a lépten-nyomon lelepleződő "cselezések" miatt vált a Fidesz kevésbé hitelessé a szavazók előtt, mint a kormánypártok. Ehhez viszonyítva Mikola szerepe eltörpül, állítják, de többen felhívták a figyelmet arra, hogy a Fideszben még egyetlen vereség után sem történt valódi felelősségre vonás.