Natália
1 °C
7 °C

Mikola: a külföldiek munkavállalásából profitálhat az ágazat

2002.01.10. 17:19
Profitálhat az egészségügy a külföldiek magyarországi munkavállalásából - állította az egészségügyi bizottsági meghallgatásán Mikola István. Az egészségügyi miniszter ezt azzal indokolta, hogy az 50 ezer forintos minimálbér után 11500 forintos járulék folyik be az ágazat kasszájába, márpedig a munkavállalók átlagos egészségügyi költsége ennél alacsonyabb összeg. A testület kormánypárti többsége egy nyilatkozatot fogadott el, mely szerint az Egészségbiztosítási Alap egyensúlyát a román munkavállalók javítani fogják.
A Magyarországon engedéllyel munkát vállaló külföldiek járulék-befizetése fedezetet nyújt majd egészségügyi ellátásukra - szögezte le Mikola István egészségügyi miniszter a kedvezménytörvény lehetséges hatásairól szólva az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága előtt csütörtökön, Budapesten. A miniszter meghallgatását a testület tíz szocialista és szabad demokrata képviselője kezdeményezte, mert véleményük szerint a karácsony előtt aláírt magyar-román egyetértési nyilatkozat újabb terheket ró a magyar egészségügyre.

Külön kezelik a külföldi befizetéseket

Mikola István kijelentette: a külföldi munkavállalók járulék-befizetéseit elkülönítve kezelik majd, és nemcsak az így befolyt pénzről, hanem az ellátásokra fordított kiadásokról is folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot. A miniszter közölte, hogy az egészségügyi ellátórendszer működésében nem számítanak fennakadásokra; utalt arra, hogy a kórházakban vannak kihasználatlan férőhelyek.

Taj kártyát mindenkinek!

Hozzátette, hogy a Magyarországon engedéllyel munkát vállaló külföldieknek kötelező lesz foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton részt venniük. Elmondta, hogy az engedéllyel munkát vállaló külföldiek is úgynevezett taj-kártyát kapnak, és ugyanarra az ellátásra lesznek jogosultak, mint a magyar állampolgárok. Mikola István szerint a külföldi munkavállalók járulék-befizetéseiből profitálhat a társadalombiztosítás. Mindezt azzal indokolta, hogy az 50 ezer forintos minimálbér után havonta összesen 11.500 forintnyi egészségbiztosítási járulék folyik majd be, a munkaképes korúak átlagos havi ellátása azonban ennél kevesebbe kerül.

Százezer romániai munkavállalóra számít Mikola

A tárca kimutatásai szerint a 15-34 év közötti férfiak egészségügyi ellátása havonta átlagosan mintegy 2.000 forintra, a 35-49 év közöttiek gyógyítása átlagosan 4.300 forintra, az 50 éven felüliek kezelése pedig 8.200 forintra tehető. Az ellenzéki képviselők aggályaira, miszerint a járulékot nem fizető családtagok ellátása problémákat okozhat a rendszerben, Mikola István közölte: az adatok szerint eddig kevés esetben fordult elő, hogy az időszakosan Magyarországon munkát vállalókat hozzátartozóik is elkísérték volna. A miniszter beszámolója szerint jelenleg mintegy 34 ezer román munkavállaló lehet Magyarországon, az egyetértési nyilatkozat nyomán pedig mintegy 100 ezerre számítanak.

Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke hangsúlyozta: aggodalmaikat főként az váltotta ki, hogy az Egészségbiztosítási Alap költségvetése nem a gazdasági lehetőségek arányában növekedett, a megnövekedő igényekre már nem nyújt fedezetet, az intézmények pedig napi gondokkal küszködnek. Béki Gabriella (SZDSZ) annak a véleményének adott hangot, hogy az egyetértési nyilatkozat jelentős problémákat zúdított az országra. A szabad demokrata képviselő blöffnek nevezte a törvényt, és közölte, hogy az SZDSZ már benyújtotta módosító javaslatait.

A külföldiek befizetései nyomán javulhat az egyensúly

Selmeczi Gabriella (Fidesz), a bizottság alelnöke kezdeményezésére állásfoglalást fogadott el a testület, amelyet az ellenzéki képviselők nem támogattak. A javaslat egyebek mellett rögzíti, hogy "az egyetértési nyilatkozat alapján a román állampolgárok legális foglalkoztatása az Egészségbiztosítási Alap egyensúlyát várhatóan javítja". Kökény Mihály megfogalmazása szerint a kincstári optimizmussal nem értenek egyet, mert egyelőre mindez csak feltételezés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?