Konrád
8 °C
26 °C

Mikola marad, az államtitkárok mennek

2001.05.10. 18:39
Orbán Viktor kormányfő május 15-ei hatállyal három államtitkár felmentését kezdeményezi a köztársasági elnöknél- tudta meg az Index. Ennek alapján várhatóan Frajna Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Kávássy Sándor, a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkára és Horváth Zsolt, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára távozik posztjáról.
Mikola István szerdán felmondott Horváth Zsoltnak, tárcája politikai államtitkárának, és távozik posztjáról Frajna Imre, a MeH politikai államtitkára is - erősítették meg az Index információit a MeH sajtóosztályán. Horváth menesztésének oka, hogy kedden a parlamentben nem támogatta miniszterét a szavazáskor.

Horváth Zsolt menesztésének okáról
Az elmúlt négy hónapban Mikola István miniszter és köztem nem alakult ki a további együttműködésünkhöz szükséges bizalmi viszony - mondta Horváth Zsolt, az egészségügyi tárca távozó államtitkára lemondása okáról csütörtökön az MTI-nek. Horváth Zsolt elmondta azt is, hogy a továbbiakban mint egyéni választókörzetből delegált országgyűlési képviselő és a Fidesz frakciójának tagja kíván dolgozni.
A hatáskörét korlátozó voksolás után Mikola beadta lemondását a kormányfőnek, ám Orbán azt nem fogadta el. Mikola állítólag maradását Horváth Zsolt, és Frajna Imre távozásához kötötte, bár ezt az RTL Klub híradónak nyilatkozva cáfolta. Frajna lapunknak csütörtök délelőtt még tagadta, hogy szóba került volna a lemondása, és úgy nyilatkozott: semmiféle ellentét nem volt közte, és Mikola között. Információink szerint a Fidesz mai elnökségi ülésén döntött a két államtitkár leváltásáról. Május 15-ével Kávássy Sándornak, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkárának is távoznia kell posztjáról. Az államtitkár felmentését Turi-Kovács Béla miniszter kezdeményezte a kormányfőnél.

Mikola kerekedett felül

Borókai Gábor kormányszóvivő korábban úgy nyilatkozott: kedden, Mikola valóban tárgyalt a kormányfővel, Stumpf István kancellária miniszterrel és Varga Mihállyal, a pénzügyi tárca vezetőjével. A szóvivő megfogalmazása szerint a tárgyaláson arra az eredményre jutottak: a parlamenti döntés "szakmai és államigazgatási szempontból olyan helyzetet teremtett, amit meg kell oldani. Sajtóértesülések szerint a Fidesz frakciójában egy ideje többen rossz szemmel nézik a januárban kinevezett egészségügyi miniszter arrogánciáját. A képviselőtestület szerint a miniszternek tudomásul kell vennie: egy törvény elfogadásához nem a kormány, hanem az Országgyűlés támogatása szükséges. Most mégis Mikola kerekedett felül, hiszen Horváth felmentésével távozik az egészségügyi tárcától az utolsó fideszes politikus is.

Borókai Frajna menesztésének okáról
Frajna Imre felmentése kezdeményezésének hátterében az áll, hogy a kormányfő szerint a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára felelős azért, hogy a parlament kedden jogosítványokat vett el az egészségügyi minisztertől - hangzott el a Magyar Rádió Esti Krónika című műsorában Borókai Gáborra hivatkozva csütörtökön. A kormányszóvivő szavai szerint Frajna Imrének pontosan, egyértelműen kellett volna a kormányálláspontot képviselnie a Fidesz-frakció előtt.