Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Jövő héten dől el Mikola sorsa

2001.10.11. 17:29
A Fidesz jövő heti frakcióülésén dőlhet el, hogy posztján marad-e az egészségügyi miniszter. Mikola István ugyanis mindenképpen el akarja érni, hogy a kórház-privatizációs törvényjavaslatot elfogadja a parlament. Több egészségügyi szervezet és kamara azonban elfogadhatatlannak tartja a jogszabálytervezetet, amit általános vitára alkalmatlannak minősített a parlament illetékes bizottsága. A nagyobbik kormánypárt döntése, miszerint Mikola István vagy az egészségügyiek fontosabbak, hétfőre várható.
A kormány kórház-privatizációs törvényjavaslatát csak velem együtt lehet visszavonni - jelentette ki a Népszabadságnak Mikola István. Az egészségügyi miniszter nagyon ragaszkodik a tervezethez, ám több egészségügyi szervezet, így az orvosi kamara elfogadhatatlannak tartja azt. Fideszes képviselők úgy vélik, hogy az előterjesztést le kellene venni a parlament napirendjéről, s előre jelezték, hogy a nem gombot nyomják meg a szavazáson. Ez viszont törvénytervezet bukását eredményezné.

Az orvosi kamarák nem támogatják a javaslatot

Mikola István
Áder János az Országgyűlés elnöke levette a tervezetet a parlament jövő heti napirendjéről, s áttette a következő, három héttel későbbi ülésre. Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága kedden már tárgyalta a tervezetet, ám alkalmatlannak találta a parlamenti vitára. Mánya Kristóf, fideszes honatya tartózkodott a szavazáson. Az Index egészségügyi körökből megtudta, hogy a politikus azért nem mert kategorikusan állást foglalni, mert amellett, hogy a Fidesz-frakció tagja, a Heves Megyei Orvosi Kamara elnöke is. Mivel az orvosi kamarák nem támogatják a javaslatot, ezért nem volt más választása, minthogy tartózkodjon a voksoláson. Az Index úgy tudja, hogy ezért semmilyen büntetést nem szab ki rá a frakcióvezető.

Mikola sorsa valószínűleg a hétfői frakcióülésen dől el. Itt ugyanis nemcsak a javaslatról, hanem az ő jövőjéről is szó lesz. A Népszabadság úgy tudja, hogy a képviselőcsoport ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is ott lesz. A legnagyobb kormányzópártnak mérlegelnie kell, hogy Mikola fontosabb vagy az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek. Azzal a fideszes politikusok is tisztában vannak, hogy nagyon szerencsétlen lenne a választások előtt néhány hónappal leváltani az egészségügyi minisztert, viszont tudják, a kamarákat és a szakszervezeteket sem jó magukra haragítani.

Megszüntették a gyógyszerügyi internetes oldalt

Eközben hirtelen leállt a PharmaNet gyógyszerügyi internetes oldal. Szerdán még rengeteg információ hozzáférhető volt az oldalakon, többek között az is, hogy kiket tüntettek ki múlt héten pénteken a siófoki gyógyszerész-kongresszuson. Ebből kiderült, hogy Mikola István saját öccsének adta át a legmagasabb rangú életműdíjat, és sógornője pedig emléklapot és egy nizzai utat kapott, mert tíz éven keresztül "áldozatosan" könyvelt a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének.