Valér
4 °C
8 °C

Mikola: Jogos volt a kinevezés

2001.10.16. 17:57
Mikola István a parlamentben kedden azt állította, hogy testvére kitüntetése még az ő miniszteri kinevezése előtt fölmerült. Mivel a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége jogosult a javaslattételre, s erkölcsileg csak akkor vonhatták volna felelősségre, ha a szövetség javaslatát megtagadta volna.
Béki Gabriella szabad demokrata képviselő kedden a parlamentben Mikola István egészségügyi tárcafő kitüntetése miatt interpellált. A képviselőasszonyt azt a kérdést fogalmazta meg, hogy az egészségügyi miniszter miért nem kérte ki a gyógyszerészkamara véleményét, amikor gyógyszerész testvérének akart rangos szakmai kitüntetést adni, illetve miért nem mérlegelte döntését erkölcsi, etikai szempontból is.

Mikola István válaszában rámutatott arra, hogy testvére kitüntetése még az ő miniszteri kinevezése előtt merült fel. A képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége jogosult volt a javaslattételre, és nem kötelező kikérni a kamara véleményét. A miniszter hozzáfűzte, akkor lettek volna erkölcsi és etikai aggályai, ha a szövetség javaslatát megtagadta volna.

Béki Gabriella reagálásában azt mondta, akkor tudta volna elfogadni a miniszteri választ, ha Mikola István beismeri, hogy hibát követett el.