Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Mikola-érdekeltségű cég nyert az ÁNTSZ pályázatán

2001.10.19. 08:58
Az emlőszűrésre meghirdetett ÁNTSZ-pályázat nyertesei között szerepel az a MaMMa Klinika nevű részvénytársaság is, amelynek vezetője korábban Mikola István egészségügyi miniszter üzletfele volt. Az ügy pikantériája, hogy a pályázatokat értékelő bizottságban részt vett a klinika két vezető orvosa is.
Az emlőszűrésekre benyújtott mintegy hatvan pályázat közül az első körben összesen húsz biztos nyertest hirdetett tegnap az ÁNTSZ. A nyertesek között a napokban komoly szakmai és politikai viharokat kavart MaMMa Klinika Rt. is szerepel, amellyel szemben többen összeférhetetlenségi aggályokat vetettek fel. A klinika a mostani döntéssel olyan központi akkreditációhoz jut, amellyel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatásával végezhet a jövőben rendszeres emlőszűréseket.

A klinika orvosai is részt vettek a pályázatok minősítésében

A centrumok már a jövő hét végétől postázzák az emlőszűrésre a behívókat
A vállalkozás ugyanis Mikola István miniszter érdekeltségi körébe tartozik, illetve vezetője az a Mádai Szilvia, aki korábban üzletfele volt a tárca vezetőjének - értesült a Népszava. Ugyancsak ennek a klinikának a két vezető orvosa részt vett a pályázatokat értékelő bizottságban.

A Népszabadság szerkesztősége néhány napja olyan névtelen levelet kapott, amelynek szerzője már akkor tudott arról, hogy az ÁNTSZ pályázatán sikerrel vett részt a MaMMa Klinika. A napilaphoz eljuttatott levélben, korrupcióval és összeférhetetlenséggel vádolták meg Mikolát, mondván, a pályázatokat elbírálók között volt üzletfelei is megtalálhatók. A Népszabadság úgy tudja, hogy az előminősítésben Péntek Zoltán, a klinika egy alkalmazottja is közreműködött.

Csak az akkreditált centrumok kapnak OEP-finanszírozást

A MaMMa Klinika mellett még két-három magáncég, négy egyetemi klinika és kórházak hozhatják majd létre a centrumokat, s volt hét olyan pályázó is, aki csak szűréseket végezhet. A tervek szerint a centrumok már a jövő hét végétől postázzák az emlőszűrésre a behívókat. Minden 45-65 év közötti nő számára írják elő majd a vizsgálatot, s a tervek szerint a jelenlegi 20-25 százalékos részvétel helyett a teljes, mintegy 1,5 milliós populációt megvizsgálják majd. A program keretében csak az akkreditált helyek kapják a szűrésért járó OEP-finanszírozást, míg a máshol végzett diagnosztikus vizsgálatokat ezen a címen nem lehet majd elszámolni.