Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mikola felajánlotta lemondását?

2001.12.22. 14:15
Komoly vita alakult ki a pénteki kormányülésen Mikola István egészségügyi és Varga Mihály pénzügyminiszter között a kórházak jövő évi finanszírozásáról. A Népszava értesülése szerint Mikola - már nem először - felajánlotta lemondását. Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem reagált az egészségügyi miniszter felvetésére. A kormányszóvivő cáfolta a napilap értesüléseit.
Mikola István
A napilap több forrásból is megerősített értesülései szerint a kormányülésen összeszólalkozott Mikola István egészségügyi és Varga Mihály pénzügyminiszter között a kórházak jövő évi finanszírozásáról, mivel nem kap többletpénzt az egészségügy a jövő évre tervezett kereten kívül. Annak ellenére, hogy az ágazat a jelenleginél egyértelműen magasabb költségtérítésre számít, úgy tűnik, a pénzügyminiszter még minimálisan sem akarja megemelni az ellátásokért fizetett összeget

Pulay lehet Mikola utóda

A Népszava úgy tudja, a nézeteltérés odáig fajult, hogy Mikola István felajánlotta - már nem először - lemondását a miniszterelnöknek. Orbán Viktor ezúttal sem reagált: bele nem egyezett, de nem is ellenkezett a bejelentés hallatán.

Értesülések szerint, ha a miniszter távozására még a választások előtt esetleg sor kerül, utódja Pulay Gyula, az egészségügyi tárca jelenlegi közigazgatási államtitkára lehet.

Borókai: egy szó sem igaz az egészből

Borókai Gábor kormányszóvivő az Indexnek kijelentette: a napilap információiból egy szó sem igaz; a két miniszter nem kapott össze a kormányülésen és Mikola István sem ajánlotta fel lemondását.A kormányszóvivő az MTI érdeklődésére leszögezte: nemhogy komoly vita, még véleményeltérés sem volt Mikola István és Varga Mihály pénzügyminiszter között a pénteki kormányülésen.

Szavai szerint épp ezért teljesen érthetetlen, hogy milyen forrásból értesült a Népszava a nem létező szóváltásról, majd arról, hogy az egészségügyi tárca vezetője felajánlotta lemondását. Az Egészségügyi Minisztérium mindhárom előterjesztése csont nélkül ment át a kormányon - jelentette ki Borókai Gábor.

Alapítványt hoz létre a kormány a koraszülöttek megmentésére
Országos hálózat létrehozásáról döntött a kormány a koraszülött, illetve beteg újszülöttek mentésére - közölte a kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követően. Az új, kilenc régióra épülő rendszer érdekében egy kiemelten közhasznú alapítványt hoztak létre. Az alapítvány még idén 50 millió forintos állami támogatásban részesül. Borókai megjegyezte, hogy az alapítvány nem csak állami pénzeket foglalna magában. Utalt arra, hogy korábban az Országos Mentőszolgálaton kívül a Peter Cerny Alapítvány, illetve más civil szervezetek foglalkoztak koraszülöttmentéssel. A kormányszóvivő jelezte: az alapítvány létrehozása nyomán évente legalább 250 millió forinttal csökkenhetnek az egészségügyi és szociális ellátórendszer terhei.