Szilárda
0 °C
6 °C

Vizsgálat az APEH-nél Mikola miatt

2006.03.29. 18:57
A Fidesz szerint a kormány szemet huny afölött, hogy milliárdos bankvezetők minimálbéren vannak bejelentve. Az SZDSZ és a Pénzügyminisztérium viszont azt kérdezi, hogyan szivároghattak ki információk az egészségbiztosítástól, illetve az APEH-től.

Vizsgálatot kezdeményezett szerdán az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára Mikola István korábbi kijelentésével összefüggésben, miszerint az ellenzéki politikus egy listára hivatkozva azt mondta: milliárdos üzletemberek minimálbéren vannak bejelentve - közölte Molnár Albert, a PM államtitkára az MTI-vel szerdán.

Molnár elmondta: Katona Tamás szerdán délelőtt találkozott az APEH elnökével, és azt kérte Szikora Jánostól, hogy rendeljen el vizsgálatot az ügyben. Hozzátette: igaz ugyan, hogy a Fidesz miniszterelnök-helyettes jelöltje egészségbiztosítási befizetési listát említett, így az OEP dolgozói is hozzájuthattak az adatokhoz, de az APEH az a hivatal, amelyik a járulékadatokat elsődlegesen kezeli.

Sérültek-e az adatkezelési szabályok?

A vizsgálat célja, hogy megállapítsa, sérültek-e az adatkezelésre vonatkozó szigorú szabályok - mondta Molnár Albert.

Az APEH-nél korábban az MTI-nek elmondták, hogy az adóhatóságtól csak nagyon szigorú feltételek mellett juthatnak ki személyes adatok, például nemzetbiztonsági ügyekben, illetve bírósági döntés alapján, vagy az adótitok tulajdonosának kérésére.

Lovas György, az APEH szóvivője hangsúlyozta, az ellenőrzés folyamatos, minden adatlekérést naplóznak, vagyis azonosítható, hogy ki, milyen adatokhoz fért hozzá. "Ezért ha adatkiszivárgás lenne a hivatalból, azt mi valószínűleg előbb érzékelnénk, mint a közvélemény - mondta kedden az APEH szóvivője.

Az SZDSZ az egészségbiztosítónál vizsgálódna

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője kedden nyílt levélben fordult az egészségügyi miniszterhez és az egészségbiztosítási pénztár főigazgatójához, hogy folytassák le a megfelelő vizsgálatokat, és adjanak választ arra a kérdésre, mikor, milyen adatokhoz, milyen felhatalmazással jutott hozzá Mikola István.

Fodor Gábor tudomása szerint ezek a befizetésekről szóló információk szigorú adatkezelési szabályok alá esnek, ezért nehezen tudja elképzelni, hogy létezik olyan jogszerű eljárás, amellyel Mikola István ezekhez hozzáférhet, azokat más adatokkal összekapcsolhatja, majd erről nyilvánosan beszámolhat.

A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján kedden arra a kérdésre, miszerint megnézte-e a listát, s azon hány név szerepel azt a választ adta: "ez egy kiszivárogtatásnak a nyilvánosságra hozatala" volt.

Deutsch-Für szerint folytatódik a hajtóvadászat Mikola ellen

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz frakció-vezető helyettese közleményében úgy fogalmaz: "tovább folyik a hatalom indulatos hajtóvadászata Mikola István ellen. A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje többször, érthetően közölte, hogy a bankvezetők fizetésére vonatkozó kijelentését - "egyes milliárdos bankvezetők minimálbéren vannak bejelentve" - kiszivárgott információkra alapozta".

A fideszes politikus úgy véli, Fodor Gábor és Katona Tamás mostani, figyelemelterelésnek szánt akciója nem más, mint beismerése a szóban forgó információnak, mely joggal háborítja fel az embereket.

Gyurcsánytól kérdeznék, igaz-e a bankvezetők minimálbérre való bejelentése

Ezért a Fidesz felkéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy adjon választ arra, igaz-e, hogy milliárdos üzletemberek, bankvezetők ma Magyarországon minimálbérre bejelentve próbálják elkerülni a közteherviselési kötelezettséget.

Az ellenzéki párt azt is tudni szeretné - írja a közlemény -, "mit kíván tenni a kormányzat annak érdekében, hogy ez a gyakorlat megszűnjön? Továbbra is szemet hunynak-e az igazságosság jelszava mögé bújva a magyar embereket joggal irritáló nyerészkedés felett?"

Mikolát támadja Ujhelyi István
A szegedi kórház privatizációjával kapcsolatban nyilvános kérdéssel fordult Mikola Istvánhoz, a Fidesz miniszterelnök-helyetteséhez Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. A szegedi országgyűlési képviselő azt tudakolja az Orbán-kormány egykori egészségügyi miniszterétől, "hitelesnek tartja-e saját mai szónoklatait és a Fidesz programját, miközben előkerült az az interpellációra adott válasza, melyben a szegedi fideszes városvezetés kórházprivatizációs szándékát támogatja, és modellértékűnek nevezi". Ujhelyi István az MTI-nek elmondta, a Fidesz egy 3 millió forintos törzstőkéjű, "nevesincs" kft.-nek akarta eladni a szegedi kórházat. Ezt a szocialista párt megakadályozta, és összesen 2,5 milliárd forintot költött az intézmény fejlesztésére az elmúlt két évben - tette hozzá a politikus. A szocialista párt alelnöke közölte: felháborítónak tartja ezt a "szélkakas magatartást". Mikola István Ujhelyi felvetése kapcsán, szegedi sajtótájékoztatóján közölte: ő állította le a szegedi kórház privatizációját 2002 elején. "Nagyon fájdalmas volt a dolog, mert saját emberünkkel szemben kellett leállítanunk" - mondta a politikus. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kifejtette, a kórház közhasznú társasági formába történő átalakítását támogatta volna, "a baj akkor kezdődött", amikor profitorientált vállalkozás, kft. vette volna át a kórházat.