Mátyás
-6 °C
1 °C

Mikola módosítaná Gógl kht. terveit

2001.01.05. 16:47
Mikola István egészségügyi miniszter több ponton is kifogásolja az elődje, Gógl Árpád kezdeményezésére a közeljövőben létrehozandó Nemzeti Egészség Kht. szerkezetét, és első lépésben felkérte a társaság három egyéni alapító tagját, hogy lépjen vissza a társaságalapítástól. A Gógl közeli ismerőseinek számító érintettek, akik fejenkénti 100 ezer forintos törzsbetét ellenében a kht.-ban ugyanolyan jogokat élveznének, mint a 200 millióval beszálló Egészségügyi Minisztérium, gondolkodási időt kértek, amíg a társaságalapításra őket felkérő Gógl is megerősíti a kérést.
Mikola István egészségügyi miniszter indítványozza, hogy az elődje, Gógl Árpád kezdeményezésére és a tervek szerint vezetésével szerveződő Nemzeti Egészség Kht. három egyéni alapító tagja lépjen vissza a társaságalapítástól annak érdekében, hogy a kht. teljes mértékben állami tulajdonú legyen. A három, Gógl közeli ismerősének számító érintett, Karlinger Kinga, a Magyar Orvosi Kamara titkára, Kellermayer Miklós, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Klinikai Kémiai Intézetének igazgatója és Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiszteletbeli elnöke gondolkodási időt kért a minisztertől addig, amíg a társaságalapításra őket felkérő exminiszter is megerősíti a kérést.

Mikola István
szeretné elérni, hogy a kht. ne lásson el állami népegészségügyi feladatokat
A kht. alapítóokirat-tervezete szerint a három, fejenként 100 ezer forintos törzsbetéttel rendelkező magánszemély, illetve a 200 millió forinttal beszálló egészségügyi tárca szavazategyenlőséggel rendelkezne a társaságban, amely három budapesti és négy vidéki ingatlant, például a mintegy 4 milliárd forint értékű Club Aliga üdülőkomplexumot foglalná magába. Ezeken felül 2001-ben és 2002-ben a kht.-t megilletné többek között az Egészségfejlesztési Kutatóintézetet, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetet, az Országos Egészségügyi Információs Intézet és Könyvtár működtetéséhez szükséges 1,4 milliárd forint is.

Mikola István, aki január elsejétől vezeti Gógl utódjaként az egészségügyi tárcát, már decemberben, a kinevezését megelőző meghallgatáson kijelentette, hogy felülvizsgálja a megfogalmazása szerint puccsszerűen kialakított társaság szerkezetét, amelynek előkészítése és bejegyzése még hivatalba lépése előtt megkezdődött. Mikola a három magánszemély visszalépésén túl szeretné elérni, hogy a kht. ne lásson el állami népegészségügyi feladatokat, illetve ne kapja meg a tárca költségvetéséből a fent említett 1,4 milliárd forintot.

Orbán Viktor kormányfő pénteken folytatott tárgyalásokat Gógl Árpáddal a Nemzeti Egészségfejlesztési kht. szerkezetének esetleges átalakításáról, ám a miniszterelnök sajtótitkárságán a megbeszélés eredményeiről nem kívántak felvilágosítást adni.