Gerzson
-3 °C
2 °C

Szocialista télapó rendelésre

2005.11.30. 13:02
A Fiatal Baloldal a főváros több kerületében is télapó-szolgáltatást indít december 6-án. Miskolcon már kilenc éve csönget a télapóruhába öltözött politika.

Mikulás vagy télapó?
A kommunista télapó a XX. században tört elő, hogy legyőzze a klerikálisok Mikulását, és ha nem szól bele a rendszerváltás, sikeresen feledhette volna az elődöt. Kétségtelen, az eredeti figurát Mikulásnak hívták, aki Szent Miklós püspökről kapta a nevét. Miklós a II-III. században élő történelmi személyiség volt, Myra városában választották meg püspöknek. Csodás dolgaitól számos emlék fennmaradt. Temetése napja december 6-a.
A főváros több kerületében, a XIV., a III., a XXII. kerületében is télapó szolgáltatást indít a Fiatal Baloldal.

Az Index megkeresésére Zajicz Gábor, a XXII. kerületi FiB elnöke elmondta, hogy baloldali aktivisták öltöznek be télapónak, és ők mennek ki a felhívásukra mikulást rendelő családokhoz. Egy télapó öltöny 700 forint, ezt a baloldali fiatalok dobták össze, mondta.

A XXI. kerületben eddig négy családtól kaptak megrendelést, amely még könnyen teljesíthető feladatnak tűnik, hiszen délután négytől este nyolcig kínálják szolgáltatásukat.

A télapóval együtt megy a beöltözött rénszarvas is, tudtuk meg. A fővárosban még viszonylag új szolgáltatás vidéken már évek óta működik. Miskolcon először 1996-ban öltöztek piros ruhás, ősz, szakállas bácsinak a fiatal baloldaliak. A Magyar Nemzet szerdai beszámolójából kiderül, hogy az MSZP más formában is ajándékkal kedveskedik a gyerekeknek: Hillerné Farkas Julianna például Keszthelyen mesét olvas fel gyerekeknek.