Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Csak a karórák miatt emelhetnek vádat a Millenáris Kht. ellen

2003.07.07. 08:18
A rendőrség megszüntette a nyomozást a Millenáris Kht. valamennyi ügyében. Vádemelési javaslattal csak egyetlen ügyben fordultak az ügyészséghez. A nyomozás megállapításai szerint a 402 millió forintért megrendelt Millenáris-karórák osztogatása felesleges marketingfogás volt. Mint a nyomozás egyik illetékese fogalmazott, akár ötezreseket is osztogathattak volna az ezerforintos belépőjegyek mellé.
A Magyar Hírlap információi szerint a rendőrség befejezte, illetve megszüntette a nyomozást a Millenáris Kht. összes ügyében. A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt csak a 402 millió forintért megrendelt, a belépők mellé osztogatott karórák miatt fordult vádemelési javaslattal az ügyészséghez.

Egy dél-csendes-óceáni cégtől származnak a Millenáris-órák
A dél-csendes óceáni szigetvilágban jegyzett társaságé az a kft., amely az Álmok álmodói - Világraszóló Magyarok című kiállítás belépőjéhez adott ajándék karórákat behozta az országba - írta decemberben a Magyar Hírlap. Alapításakor a Millenáris Rt. is egy off-shore cég tulajdonában állt. Nem tudni ki a Globe Trotters Import and Export Limited nevű off-shore cég tulajdonosa. A társaságot Vanuatu állam fővárosában, Port Villában jegyezték be. A bejegyzést bonyolító magyar ügyvéd nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
Az importcéget a jelek szerint az ajándék karórák behozataláért hozták létre, mivel azt 2001. november 21-én jegyezték be a cégbíróságon. Az importőr az órákat hatod annyiért szerezte be, mint amennyiért azokat a Millenáris Rt. a közpénzekből fizetett Millenáris Kht.-nak eladta.

Rendben találták a haletetést is

A rendőrség a többi ügyben nem állapított meg jogsértést, így megállapításaik szerint nem történt mulasztás akkor sem, amikor a közintézmény előző vezetése havi 13 millió forintot fizetett a Millenáris Park takarításáért, sem pedig akkor, amikor az ingatlan medencéjében lévő halak etetésére fizettek ki milliókat.

A kht. előző vezetése által bérelt tévéstúdió, illetve világítástechnikai eszközök miatt sem terhel senkit felelősség.

Látogatottság-fokozó marketingfogás

A napilap értesülései szerint a most vádemelési javaslattal befejezett nyomozás a karórák ügyében nem azt rótta fel a vezetésnek, hogy két cég közbeiktatásával 402 millió forintot fizettek ki az eredendően 70 millió forintért beszállított órákra, hanem azt, hogy a látogatottság-fokozó marketingfogásra ekkora összeget fizetett ki az állami költségvetésből finanszírozott társaság.

Mint a nyomozás egyik illetékese fogalmazott, akár ötezreseket is osztogathattak volna az ezerforintos belépőjegyek mellé.