Béla
12 °C
27 °C

Megkezdődtek a Szent István napi ünnepségek

2001.08.20. 12:01
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg hétfőn Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren az augusztus 20-ai központi állami megemlékezés, amely egyben a millenniumi év zárónapja is.
A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. Jelen volt a zászlófelvonáson a kormány több tagja, és megjelentek a pártok, a történelmi egyházak, valamint a diplomáciai testület képviselői is.

A Magyar Köztársaság Közép- és Kis Kereszt kitüntetéseit 11 órakor adta át a Parlamentben a három legfőbb közjogi méltóság. Eközben, tíz órától a Margit-híd és Szabadság-híd közötti Duna-szakasz felett légiparádét rendeztek, amelyen többek között ejtőernyős bemutatóval szórakoztatták a közönséget. Az állami ünnepség délután három órakor folytatódik a Kossuth téren, ahol először a tisztek tesznek esküt, majd a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa adja elő a Millenniumi Óda tavalyról már ismert első három tételét. Ezt Orbán Viktor kormányfő ünnepi beszéde követi.

Délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István Bazilika előtt, ahonnan fél hétkor indul a Szent Jobb körmenet. Az ünnepségsorozat fénypontjának számító tűzijáték kilenc órakor kezdődik. A látványosság a szervezők ígérete szerint a tavalyinál kétszer nagyobb területről, a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon, mindkét partról látható lesz. Az ünnepségek zárásaként fél tíztől a budai felső rakparton szerveznek utcabált, amelyen fellép a Neo és Szikora Róbert is.

Összesen hatszáznyolcvanmillió forintba kerül az idei millenniumi augusztusi ünnepségsorozat. Ebből a fővárosi eseménysorozat majdnem kétszáz millió forintból valósul meg.

Átadták az állami kitüntetéseket
Az államfő Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János házelnök jelenlétében átadta az augusztus 20-ai állami kitüntetéseket. "Nem az állam minősít ezzel a gesztussal, hanem e kitüntetésekben pusztán megtestesíti annak a szakmai, emberi közegnek az értékítéletét, amely e jeles személyeket soraiból maga ajánlja méltányló kiemelésre" - fogalmazott Mádl Ferenc köztársasági elnök. "Ez a kitüntető tisztelet és méltánylás minden esetben az adott személyt illeti, aki önmagát a legteljesebben volt képes hasznosítani a köz javára" - hangoztatta a köztársasági elnök, aki a kitüntetettektől azt kérte, hogy a munkásságuk alapján személyüket alapos okkal kitüntető állami elismerést tekintsék úgy: az egyben a szellemi értelemben vett legtágabb közösség, a haza megbecsülését fejezi ki. Kurtág György zeneszerző, aki a Magyar Köztárasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetésben részesült, nem volt jelen a rendezvényen.

Bővebben >>