Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Millenáris Park: informatikai irányváltás

2003.11.27. 12:43
Az Index információi szerint a kormány hamarosan dönt arról, hogy a Millenáris Park az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felügyelete alá kerül. Úgy tudjuk, hogy az informatikai tárcánál már az épületegyüttes bővítéséhez is megtalálták a miniszteri biztos személyét, akinek a technológiai és társadalmi fejlődéssel foglalkozó Jövő Háza Múzeum felállítása lesz a feladata.
A Miniszterelnöki Hivatal helyett várhatóan az Informatikai és Hírközlési Minisztérium veszi át az Orbán-kormány idején létrehozott Millenáris Park felügyeletét. A 2002-es választási kampányban is jelentős szerepet kapott budai intézmény feletti befolyást számos kulturális lobbi próbálta megszerezni. Az Index információi szerint az SZDSZ-es tárca új feladatköréről hamarosan a kormány is döntést hoz.

Álmok álmodói helyett Jövő kép

Az informatikai minisztérium és a Millenáris Park között akkor alakult ki munkakapcsolat, amikor megkezdődött az Álmok álmodói kiállítás helyére szánt, hasonló nagyságrendű technológiai kiállítás szervezése. A Neumann-évforduló kapcsán indított projekt azonban többszöri időpont-módosítást követően valószínűleg csak jövő ősszel készül el, mivel az alig három éve elkészült kiállítócsarnok is jelentős felújításra szorul. A nagyszabású központi kiállítás előkészületei alatt alakult ki az az elképzelés, hogy a Kovács Kálmán vezette IHM átveszi az egész park felügyeletét. Információink szerint időközben már az épületegyüttes továbbfejlesztésével, a Jövő Háza Múzeum kialakításával megbízott miniszteri biztos személyét is kijelölték.

A lobbik is bejelentkeztek

Úgy tudjuk: az elmúlt hónapokban számos kulturális csoportosulás is bejelentette, hogy szeretne részt venni az intézmény tevékenységének meghatározásában, de a Millenáris jövője miatt viták zajlottak szocialista és szabad demokrata körök között is. A budai intézmény sorsáról szóló egyeztetéseket bonyolította, hogy az épületek tulajdonosa nem a használó, vagyis a kht., hanem a Kisrókus Kft-n keresztül az ÁPV Rt.

A multikuluralitás ötvözése

Az Index érdeklődésére Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Park vezetője korábban nem erősítette meg a várható IHM-es felügyelet megjelenését. Az igazgatónő szerint azonban "minden szereplő számára szakmai kihívás, hogyan ötvözi a multikulturális funkciót felvállaló intézmény feladatait az informatika világával, és hogyan lehet az informatikai kultúrát igényesen kultúraközvetítői funkcióval felruházni".