Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Milliárdos park a Margit körúton

2001.07.06. 09:19
Pénteken avatják az egykori Ganz-telepen létesített Millenáris Parkot, melyre több mint 11 milliárd forintot fordított a kormány. Az azonban még az avatás előtt egy nappal sem világos, mi az, ami ilyen hatalmas összeget emésztett fel. Az sem tudható, mi indokolta a legutóbbi több mint kétmilliárdos plusz ráfordítást, mert az Index konkrét kérdéseire csupán címszavakban reagált az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója. A beruházással kapcsolatos kommunikációs feladatokat ezúttal is a Fidesz választási kampányát irányító Happy End Kft. végzi.
Az előzetes tervekkel ellentétben március 15-e helyett csupán pénteken nyitja meg kapuit négynapos eseménysorozattal a II. kerületi volt Ganz-gyártelepen létesített rendezvényközpont, a Millenáris Park. A végül több mint 11 milliárd forintos beruházás terve már tavalyelőtt megszületett.

Orbán Viktor már egy 1999-es Kossuth Rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a Fidesz vezette kormány két új városrésszel kívánja megörvendeztetni Budapest lakóit: a Nemzeti Színház környékén, a volt Expo-telken kiépülő új negyed mellett a Ganz-ipartelepen és környékén parkot és kiállítást hoznak létre.

A Happy End kommunikál

Ezt követően tavaly év elején a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 100 millió forint jegyzett tőkével megalapította az Országimázs Központ szakmai felügyelete alatt működő Millenáris Kht.-t arra a célra, hogy hasznosítsa a Ganz-telep egy részét, és szervezze meg az elsősorban magyar találmányokat felvonultató, 2001. december 31-ig látható kiállítást.

Erre Berkecz Zsuzsa, a kht. ügyvezető igazgatójának nyilatkozata szerint 3,6 milliárd forintot költhettek. A kiállításhoz kapcsolódó kommunikációs feladatokkal ezúttal is a Fidesz választási kampányát irányító Happy End Kft.-t bízták meg. Azt, hogy a cég a munkát az Országimázs Központtal kötött 3 millió forintos átalánydíjas szerződés keretében vagy külön megbízásra végzi, nem sikerült kiderítenünk.

Zavaros pénzügyek

A Millenáris Park és kiállítás helyéül kijelölt ingatlant a HVG írása szerint még 1999-ben apportálta a Ganz Villamossági Művek 2,6 milliárd forint értéken az ÁPV Rt. érdekeltségébe tartozó Kis Rókus 2000. Kft.-be. Ezután az ÁPV Rt. 3,6 milliárd forintért megvette a Kis Rókus 2,6 milliárd forintnyi tulajdonrészét, az indoklás szerint azért, hogy teljes egészében az ő tulajdonába kerüljön a Ganz-telep.

A hatmilliárdos millenniumi beruházást az ÁPV Rt. ezen a cégen keresztül finanszírozza. Úgy tűnik azonban, hogy a fent említett 3,6 milliárd forint mégsem volt elég, június 20-án ugyanis a kormány úgy határozott, az ÁPV Rt.-nek újabb, több mint kétmilliárdos összeget ad a beruházásra.

Milliárdokról címszavakban

Az Index megkeresésére Kerényi Éva, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója öt pontban sorolta fel, miért vált szükségessé a 2,2 milliárd forintos többletköltség kiutalása. Többek között a "park területe feletti rendelkezési jog megszerzése előre nem látható többletköltségekkel járt". Az írásos válasz szerint a gyárépületek alapozásának bontása, a környezeti kárelhárítás is többletkiadással jár.

Az ÁPV Rt. arra is utal, hogy a "kivitelezés során felmerülő, műszakilag indokolt, valamint igényesebb, illetve célszerűbb kivitelezés" is drágítja a beruházást. A legtalányosabb ötödik pont szerint "a Margit körút, Fény utca közötti terület rehabilitációjának megkezdéséhez szükséges, de nem tervezett költségek" ugyancsak indokolttá tették a kormány döntését.

Stumpfot is faggatják

Keller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön írásbeli választ igénylő kérdést intézett Stumpf István kancelláriaminiszterhez. A képviselő azt firtatja, egyetért-e a MeH irányítója azzal, hogy az adófizetők pénzének felhasználását nem lehet elzárni a nyilvánosság elől. A politikus nehezményezi, hogy az állami milliárdokból megvalósuló beruházás kivitelezőjének gazdálkodása nem nyilvános, noha joggal lenne elvárható a cég közpénzfelhasználásának megismerése.

Keller választ vár arra, hogy miért volt szükség a Kis Rókus Kft. bevonására, miért éppen ezt a céget illette a Ganz ingatlanvagyonának apport lehetősége. A szocialista honatya kíváncsi arra is, milyen indokai voltak a 2,282 milliárd forintos többletforrás biztosításának, egyúttal azt is megkérdezi, mikor nyerhet a nyilvánosság betekintést az építkezés részletes költségvetésébe.