Géza
-12 °C
-4 °C

Árválkodó miniszterelnöki számítógépek

2003.05.29. 10:38
Az nem meglepő, hogy programozólelkületű miniszterelnöke még nem volt Magyarországnak, az már inkább, hogy kicsit erősebb felhasználói ismeretekkel hivatalba lépő is csak egy. A miniszterelnök-jelölteket bemutató honlap ugyan már a 2002-es választások előtt belekerült a kampányarzenálba, az új médium azonban inkább eltitkolja jelöltek számítógéphez fűződő viszonyát. Az Index kompjúterpolitikai munkacsoportja utánajárt, vajon PR-szempontok diktálták-e, hogy a kormányfői képességek rejtve maradtak a nagyközönség előtt.
Az Index informátorai szerint a miniszterelnöki poszttal járó számos kötelezettség és zsúfolt napirend egyáltalán nem kedvez a mindennapos számítógép-használatnak. Az időhiány meggátolja, hogy a hivatali számítógépen gyarapodjanak a kormányfők már meglévő ismeretei. Komoly hátráltató tényező az is, hogy a kabinet és a titkárság jelentős részben tehermentesíti a főnököt a munkaanyagok előkészítésével.

Nem illett a dolgozószobába

Orbán Viktor az előző ciklusban az első politikusok között volt, akiknek saját honlapjuk indult. A két éve még újításnak számító oldal a Kancellária honlapjával együtt működött. A foci mellett szerepelt rajta többek között Orbán parlamenti dolgozószobája is. A honlapon azonban nem látszott, hogy a politikus kivitette az eredeti tervek szerint restaurált helyiségből a hivatali gépet. A volt miniszterelnök így nem élt a kormányzati belső hálózat adta előnyökkel sem, pedig az intranet az 1998-2002-es időszakban már teljesen kiépült. Úgy tudjuk, hivatali ideje alatt az előző kormányfő idegenkedett a laptoptól is, de az utóbbi hónapokban már egyre több időt tölt gyermekeivel az otthoni számítógép mellett.

Nincs ideje

Hírek szerint a mostani miniszterelnöknek sem jut ideje arra, hogy saját maga kezelje a kormányváltás után elcserélt parlamenti dolgozószobában ismét megjelent gépet. Több forrás állítása szerint azonban Medgyessy Péter nemcsak a Word-dokumentumok, hanem - pénzügyes lévén - az Excel-táblázatok világában is képes eligazodni. Ennek ellenére ritkán használ laptopot, jóllehet az országgyűlési képviselőknek kötelező a parlamenti rendszer ismerete és kezelése saját hordozható gépükön. Elődjével ellentétben Medgyessy online interjúra is vállalkozott, jelszavával aztán még hetekig kampányolt az Index fórumán az akkor még csak jelölt politikus.

Nem állt kézre

A magyar internettörténelemben is jegyzett esemény volt Horn Gyula első online interjúja. Az Internettónak adott válaszok iránt volt először akkora az érdeklődés, hogy lefagytak a szerverek. Ennek ellenére a szocialista politikus és a számítógép viszonyát jól jellemezte az Internet Világkiállítás 1996-os megnyitója, amikor a szimbolikus miniszterelnöki klikket elvégzendő Horn egészen sajátos módon, két kézzel nyúlt az egérhez.

Nem az ő honlapja

A bevallottan műszaki antitálentum Boross Péter is távol tartja magát a gépektől, bár mára kétségtelenül felismerte a bennük rejlő kommunikációs lehetőségeket. Boross az elmúlt hónapokban több írását kifejezetten az MDF honlapjának készítette, jelentősen megnövelve ezzel a pártoldal látogatottságát. Horn.hu-val ellentétben létezik boross.hu, ám az oldal, amelyre a "fejlesztés alatt" szöveg is erős túlzás lenne, nem az exminiszterelnök leendő bemutatkozási helye.

A tíz éve elhunyt Antall József fia az Index kérdésére azt mondta, édesapja semmilyen viszonyban sem volt a számítógépekkel, hiszen az 1990-es évek elején még meglehetősen kevéssé terjedt el használatuk az országban.