Valér
-2 °C
0 °C

Elkezdődik a miniszterjelöltek meghallgatása

2008.04.29. 08:46
Kedden megkezdődik azoknak a miniszterjelölteknek a bizottsági meghallgatása, akiket Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn mutatott be. Az első nap Szűcs Erika, Szabó Imre és Molnár Károly számolnak be terveikről a bizottságoknak.

Az Országgyűlés szakbizottságai keddtől hallgatják meg azokat a miniszterjelölteket, akiket hétfő délben mutatott be a kormányfő a parlamentben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy azok a miniszterjelöltek, akiket a héten meghallgatnak a bizottságok, és támogatják kinevezésüket, elvileg már hétfőn esküt tehetnek a parlamentben.

Szűcs Erika kezdi a sort, a szociális és munkaügyi tárca várományosa 10 órától a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előtt számol be terveiről. Az egészségügyi tárca élére jelölt Székely Tamást kedden kora délután hallgatja meg az Egészségügyi bizottság. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszterjelölt szintén kedden, 13 órától ad számot elképzeléseiről a Környezetvédelmi bizottság tagjainak. Molnár Károly, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kedden az Oktatási és tudományos, szerdán pedig a Gazdasági és informatikai bizottság előtt mutatkozik be.

Az új közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca élére jelölt Szabó Pált szerda reggel hallgatja meg a Gazdasági és informatikai bizottság. A szociális és munkaügyi miniszterjelöltnek négy parlamenti bizottság előtt kell megjelennie: Szűcs Erika kedden a Foglalkoztatási és munkaügyi, majd az Ifjúsági, szociális és családügyi, ezt követően pedig az Oktatási és tudományos bizottság előtt beszél terveiről. Jövő hétfőn pedig az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnál mutatkozik be.

Gyenesei István önkormányzati miniszterjelölt bizottsági meghallgatásáról még nincs információ.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy három új minisztériumot hoznak létre, és összesen hat új minisztere lesz - köztük egy tárca nélküli - a kisebbségi MSZP kormánynak. A korábbi tárcavezetők közül Bajnai Gordon az új Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot vezeti majd. Bár Bajnai Gordon régi kormánytag, az új minisztérium miatt őt is meghallgatja majd több bizottság, köztük a gazdasági és az európai ügyeké.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után azt mondta az MTI-nek, hogy a hat új miniszterből öten leteszik az esküt jövő hétfőn a parlamentben. Elmondta azt is, hogy a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításának zárószavazása várhatóan május 13-án lesz, így Gyenesei István valószínűleg egy héttel ezután, május 19-én tehet miniszteri esküt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!