Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem azonnal építik le a mentõszolgálatot

2006.08.14. 18:33
Az Országos Mentõszolgálatnál (OMSZ) tervezett létszámleépítés nem azonnal történik, annak pontos ütemét és érintettségi körét szeptember elejéig dolgozzák ki - mondta László Imre, az átalakítást koordináló bizottság vezetõje hétfõn.
A miniszteri megbízott kedden a mentõszolgálatnál tárgyalt az érdekképviseleti szervekkel, a Mentõdolgozók Önálló Szakszervezetének elnökével és a Közalkalmazotti Tanács elnökével. A találkozón jelen volt az OMSZ megbízott fõigazgatója, Gorove László is.

"Az biztos, hogy elsõ lépésben, október 1-jével 150-200 fõvel csökken az OMSZ létszáma, ezzel párhuzamosan megkezdõdik az alternatívok irányába a betegszállítási feladatok átadása" - közölte a megbeszélést követõen László Imre az MTI-vel.

10,2 vagy 5,7?

A miniszteri megbízott kitért arra, hogy az egészségügyi tárcánál készülõ elemzõ-értékelõ munka befejeztével pontosan megtudják majd állapítani, hogy a feladatátadással hány ember válik feleslegessé az OMSZ-nél. Hozzátette: egyelõre nem tudja megmondani, a létszámleépítés valóban 734 embert érint-e, mert "lehet, hogy a csökkentés 10,2 százalékos lesz, de lehet akár 5,7 százalékos is".

László Imre szerint amennyiben az OMSZ átadja a betegszállítás ötven százalékát más szervezeteknek, akkor ennek létszámvonzata is lesz, tehát nyilvánvalóan csökkenteni kell a mentõszolgálat létszámát. A legfontosabb cél, hogy a betegszállítás semmilyen körülmények között ne sérüljön - jelentette ki László Imre. Közölte, szeptember végére tisztán lát abban a kérdésben, hogy a mentõszolgálatnál dolgozók hány százalékát kell leépíteni.

A korábban történtekért nem vállal felelõsséget

A mentés ügye a jövõben is az OMSZ-nél marad, s olyan helyzetet kell teremteni, hogy a mentõszolgálat a jelenleginél még hatékonyabban láthassa el feladatát. "Úgy érzem, a felvázoltak megértésre találtak az érdekképviseleti szerveknél. Nem várom el tõlük, hogy egyetértsenek velem, de számítok a folyamatos visszajelzésükre" - fogalmazott László Imre.

Tájékoztatása szerint a mentõszakszervezet vezetõje, Toma Lajos alapvetõen azt sérelmezte a megbeszélésen, hogy a tíz százalékos tervezett létszámleépítésrõl semmilyen elõzetes ágazati egyeztetés nem volt. A miniszteri megbízott megjegyezte, hogy õ egy hete kapta a feladatot, a korábban történtekért nem tud felelõsséget vállalni.

"Az érdekképviseleti szervek minden szükséges információt meg fognak kapni tõlem, ami az átszervezéshez köthetõ" - mondta László Imre.