Testvére szerint a szentesi kórház felel a mindszenti férfi haláláért

2007.04.13. 21:10
Az április 6-án Hódmezővásárhely és Szentes között a mentőautóban elhunyt mindszenti férfi testvére a szentesi kórházat hibáztatja, hogy miért engedték hazamenni a súlyos beteget.

A két kórház között mentőautóban elhunyt mindszenti beteg testvérét idáig egyetlen intézmény, politikus sem kereste fel, hogy részvétét nyilvánítsa, netán felajánlja segítségét. Erről az elhunyt testvére beszélt pénteken az MTI-nek. Hajdú Péter szerint "förtelmes, hogy micsoda politikát csináltak a halálából", miközben a hozzátartozók még azt sem tudják, mikor és miből fogják öccsét eltemetni. Testvére külön élt a feleségétől, három fia volt, akik után tartásdíjat fizetett, de nem tudják, hogy rokonai hol élnek.

Hajdú Péter szerint a tragédiáért a szentesi kórház a felelős, amely a testvérét elengedte az intézményből. A beteget április 6-án ő vitte be a szentesi kórházba, a sürgősségi osztályra. Ott megvizsgálták, majd pár órával később az orvos közölte: hazamehetnek, mert öccse aláírta, hogy saját felelősségére távozik az intézményből és haza akar menni. "Azért engedték el, mert meg tudta mondani a nevét, de közben menni sem tudott."

Hajdú Péter mondta az orvosnak, hogy öccse nem is tudja mit csinál. "Annyira rosszul volt és annyira beteg volt. Attól féltem, hogy nem jutok vele haza" - mondta.

A beteg döntött

Fenyves Ernő, a szentesi kórház megbízott főigazgatója hangsúlyozta, hogy több vizsgálat is megállapította - köztük az ÁNTSZ-é és az Egészségbiztosítási Felügyeleté -, hogy a kórház teljesen szabályszerűen járt el. Fenyves szerint az elhunyt hozzátartozója "úgy tűnik, hogy önként vagy mások biztatására, azt én nem tudom eldönteni, de pont a szentesi kórházzal kapcsolatosan fejti ki a véleményét, ahol szakszerűen ellátták, felkínálták az ottani fekvést, amitől teljesen elzárkózott és ezt dokumentálta aláírásával, két tanúval."

A laborvizsgálatok, amelyeket elvégeztek, egyértelműen mutatják a beteg beszámíthatóságát; a vérgáz analízis megtörtént, és ennek az eredménye is azt állapította meg, hogy teljesen magánál, tudatánál volt, magyarázta a megbízott főigazgató. Közvetlen életveszély nem állt fenn, a beszámíthatósága megvolt és nem volt gyámság alatt; ettől kezdve a beteg dönt, tette hozzá Fenyves Ernő.

Adatvédelmi kérdések

Péterfalvi Attila, adatvédelmi ombudsman pénteki nyilatkozata szerint a sajtóban nyilvánosságra hozott, a mentős és a hódmezővásárhelyi kórház orvosa között zajló telefonbeszélgetés adatvédelmi kérdés, míg a boncolási jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatala a kegyeleti jogot érinti. A kegyeleti joggal kapcsolatosan az elhunyt férfi hozzátartozói bírósági eljárást kezdeményezhetnek, tette hozzá Péterfalvi.

A mindszenti férfi április 6-án Hódmezővásárhely és Szentes között halt meg egy mentőautóban. Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere szerint a beteg az április elsejétől életbe lépett egészségügyi átszervezések áldozata. A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte: a kórbonctani jegyzőkönyv alapján kimondható, hogy a halál oka és a hódmezővásárhelyi kórházban végzett ellátás között semmiféle összefüggés nincs. Szerinte a vásárhelyi kórház orvosát és az intézmény vezetését nem terheli felelősség.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet és a területileg illetékes tisztiorvosi szolgálat vizsgálatának első szakasza nem vetette fel sem a mindszenti háziorvos, sem a szentesi kórház, sem a mentőszolgálat felelősségét a súlyos asztmában szenvedő beteg halála kapcsán. A vizsgálatok folytatódnak.

Mónus feljelentette Lázárt

Egy vásárhelyi lakos feljelentette Lázár János polgármestert mindszenti betegtragédia miatt a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészségen. A politikus ellen felbujtóként, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt tettek feljelentést. A Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség a csütörtök délután felterjesztette az ügyet Központi Nyomozó Főügyészségre, tekintettel arra, hogy országgyűlési képviselőről van szó. Lázár úgy tudja, hogy Mónus Áron, a Mein Kampf magyarországi kiadója jelentette fel.  • Tippek
  • Árfolyam