Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Milliók nélkül nem lehet elmenni vezetői posztról

2008.05.14. 15:37
A Miniszterelnöki Hivatal váratlanul nyilvánosságra hozott vezetői fizetési listája a bizonysága annak, hogy a politikusok számára jól működik a szociális háló. Szinte lehetetlen milliós illetmény nélkül távozni egy miniszteri vagy államtitkári posztokról. A legtöbb pénzzel (15 millió) Juhász Ferenc hagyta el a honvédelmi tárcát, a legjobb fizetésemelés (200 ezer forint) Keller Lászlóé, a ki nem vett szabadságokért a legtöbbet (nyolcmilliót) Kiss Péter kapta. Ez így törvényes.

A vezető posztokat betöltő politikusok fizetése eddig sem volt titok, de eddig nem volt hozzáférhető ilyen részletes és átfogó fizetési lista. Most, hogy a Miniszterelnöki Hivatal kedden különösebb magyarázat nélkül kitette a honlapjára az elmúlt nyolc év kormányzati vezetőinek egyelőre meglehetősen hiányos jövedelemmutatóját, megindulhat egy hozzászokási folyamat: a miniszterek és az apparátusokat irányító államtitkárok milliókat keresnek, és milliós tételek repkednek akkor is, ha menesztenek valakit.

Kirúgáskor a legtöbb

A tárcavezetői fizetések az első Gyurcsány-kormány idején lépték át a milliós határt. Az illetmények azóta nem növekedtek jelentősen, de hogy az egyes politikusok mennyi extra pénzt tehettek zsebre, arról csak most, a lista jóvoltából lehet pontos képet alkotni. Annak ellenére, hogy az állami vezetők juttatásait törvény szabályozza.

Paradox módon a legnagyobb egyszeri kifizetések többnyire a vezetők távozásakor esnek - 13. havi juttatás, jogviszony megszüntetése okán kifizetett járandóság vagy szabadságmegváltás formájában. A törvény szerint a politikai tisztséget betöltő vezető minden naptári évben külön juttatásként legalább egyhavi illetményére, jubileumi jutalomra, továbbá idegennyelv-tudási pótlékra jogosult a köztisztviselőkre vonatkozó szabályok szerint. Attól függően, hogy saját elhatározásból vagy külső kényszer hatására szűnik meg a munkaviszonya, 3 vagy 6 havi illetmény is jár neki.

Aki kiszállt, keveset kapott

A legnagyobb fluktuációval működő egészségügyi tárca vezetőcseréinél kifizetett összegek azt mutatják, hogy a 2000 óta nyomon követhető minisztercserék nem feltétlenül jelentenek emelkedő kiadási tételt a költségvetésnek. Gógl Árpád, aki 2000 júniusa és decembere között volt az Orbán-kormány egészségügyi minisztere 393 396 forintos bruttó bérért, távozásakor alig több mint 2,4 millió forintot tehetett zsebre úgy, hogy ebbe az összegbe már a ruhapénzt, az üdülési hozzájárulást, a 13. havi juttatást és az önkéntes nyugdíjpénztárt is beleszámítottuk. Utódja, a másfél évig regnáló Mikola István, aki 2002-ben 477 700 bruttót keresett, összesítve 2,7 milliót kapott az Orbán-kormány mandátumának lejárta után.

Medgyessy Péter első egészségügyi minisztere, Csehák Judit 2003 végén 784 000 forint havi bruttóért dolgozott, és 4,5 millióval távozott. A bánatpénz nagy részét a jelentősen megemelkedett miniszteri fizetés alapján számított végkielégítés és az 1,1 milliós szabadságmegváltás (a szabadságból igénybe nem vett rész pénzbeli megváltása) tette ki. Kökény Mihály, a következő miniszter már egymillió feletti bérért irányította az egészségügyi kormányzatot. Egyéves tevékenységét többek között 3 320 400 forint - három havi fizetésnek megfelelõ - felmentési időre járó juttatással, 3 320 400 forint jubileumi jutalommal és 2 917 927 forint szabadságmegváltással, a kisebb összegeket is beleszámítva közel tízmilliós lelépési pénzzel zárhatta.

Rácz Jenő, aki már Gyurcsány Ferenc választottja volt, de az újabb kormányba már nem kerülhetett be, a havi 1,2 milliós fizetéssel járó állást 10,5 millió forinttal fejezte be. Az összeg legnagyobb részét, több mint hatmilliót szabadságmegváltás címén fizették ki neki 2006-ban. SZDSZ-es utódja, a szintén rövid karriert befutó Molnár Lajos - miután maga mondott le - jóval kevesebbet kapott, és mindent egybevéve 2,6 millióval kellett megelégednie, jóllehet fizetése megegyezett Ráczéval. A koalíciós szakítás miatt távozó Horváth Ágnes az idén már kicsit többet, 1 296 300 kapott havonta. Az esetére alkalmazható szabályok szerint menesztése után háromhavi fizetés biztosan járt neki.

Egy hónap után 200 ezer emelés

Valószínűleg rekordernek számít az exminiszterek között Juhász Ferenc, aki 2006-ban a honvédelmi tárca éléről leköszönve közel 15,5 millió forintot kasszírozhatott. A kimagasló bánatpénz főként annak köszönhető, hogy több mint három évet lehúzott a poszton, így hathavi bért folyósítottak neki sok szabadságmegváltással és egy 1,7 milliós "külön juttatással" együtt.

Két és fél millióval kevesebbet, 13 milliót kapott a lista szerint Gál J. Zoltán, amikor az év elején visszavonult a MEH politikai államtitkári beosztásából. Gálnak, aki egyébként 1,1 milliós jövedelemmel rendelkezett, 7 678 300 forintos eseti juttatást, 4 736 614 szabadságmegváltás és egy félmilliós 13. havi juttatást számoltak el.

A 13. havi fizetésekre a jelek szerint a milliós alapbér ellenére is többen odafigyelnek. Draskovics Tibor, aki az idén másfél hónapig volt tárca nélküli miniszter mielőtt átkerült volna az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium élére, már januárban felvett 850 ezer forintot ezen a jogcímen, és új megbízatása alapján havi előlegben utaltatja az újabb 13. havit 108 ezres tételekben.

Szetey Gábor, aki az idén már csak egyetlen hónapot dolgozott a MEH államtitkáraként, két tételben is kapott 2008-as elszámolással 13. havit, összesen 1,8 millió forintot.

A szabadságmegváltás rekordere valószínűleg Kiss Péter kancelláriaminiszter, kevés híján nyolcmilliót kapott a nyilván zsúfolt 2006-os évben ezen a címen.

A lista áttekintése után a gyors előremenetel bajnokának Keller László tűnik, akit február közepén nevezett ki Gyurcsány miniszterelnök pénzügyminisztériumi államtitkárnak, de március végére már 200 ezres emelkedéssel 1 196 600 forintra nőtt a fizetése.

A jutalmat felvevők között az igazi rekord Szilvásy Györgyé, aki 2005-ben 6 699 00 forintot kapott. A lista alapján kiemelkedőnek számít Kóka János gazdaságminiszterként kapott 4,9 milliós jutalma is, amit 2007-ben vett fel, de nem sokkal marad el tőle Orbán Viktor szintén távozás előtt, 2002-ben saját magának adományozott 4,2 milliós egyszeri juttatása sem.  • Eladnék
  • Hírek