16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Medgyessy Péter mégsem tud több korrupciós ügyről

2004.09.08. 17:38
Medgyessy Péter aláírásával a kancellária szerdán közleményt tett közzé arról, hogy a távozó miniszterelnök valójában mit értett azokon a nyilatkozatain, hogy az SZDSZ-nek korrupciós ügyei vannak. A közlemény szerint Medgyessy csak a kövélemény előtt is ismert történetekre gondolt, azok pedig időközben tisztázódtak.
A Magyar Televízió A Szólás Szabadság című műsorának adott interjújában Medgyessy Péter két és fél hete kijelentette, hogy miniszterelnöki minőségében több olyan SZDSZ-es "zavaros" ügyet ismer, mint amennyiről a közvéleménynek tudomása van. A műsorvezető azért kérdezte Medgyessyt , mert a távozó kormányfő néhány nappal korábban a Népszabadságban is kitért a kormányátalakítás során vele szembeszegülő kisebbik kormánypárt korrupciós ügyeire.

Ezt követően a szabad demokraták és az ellenzék is számos alkalommal arra szólította fel Medgyessy Pétert, tisztázza milyen korrupciós ügyekre gondolt. Legutóbb a parlamentben kérte felszólalásában Kuncze Gábor, a hírbe hozott szabad demokraták elnöke és a Fidesz is Gyurcsány Ferenctől, tisztázzák a vádakat. Gyurcsány a miniszterelnök helyett úgy magyarázta az ügyet, hogy megbotlott Medgyessy nyelve.

Érteni próbálta

Medgyessy Péter szerdán közleményben válaszolt az ellenzék és "saját oldala, ha úgy tetszik, a társai" kérdéseire. A miniszterelnök közleményében azt írja, hogy kedve ugyan nem volt a nyilvánosság elé lépni, de "fontosabbnak vélem kötelességemet, hogy ezekben a napokban se engedjem, hogy az országházban, az ország szempontjából kiemelten fontos törvénykezési és kormányzati munka helyett olyan álvita folyjék, amelynek ürügye egy általam mondott szó vélelmezett értelme."

A miniszterelnök a Népszabadságban megjelent, vele "készült interjúban érteni próbálta" a kisebbik kormánypárt, számára és a nyilvánosság számára váratlan reakcióját - olvasható a közleményben. Medgyessy SZDSZ-re vonatkozó állítasainak mögöttes oka, hogy "a magyar közbeszédben, a tömegkommunikáció szinte minden fórumán megjelenő ügyeket, amelyek szabaddemokrata politikusokról szóltak, (...) éppen az SZDSZ úgynevezett belső ellenzéke kritizálta legélesebben". "Koalíciós partnereimtől megelőzően is azt kértem, hogy tisztázzák ezeket a kérdéseket".

Kritikus tömeg

Medgyessy konkrétan a "Főpolgármester Úr nyilatkozatait", "az Országgyűlés liberális alelnökének etikailag megkérdőjelezhető ügyét", az Informatikai Minisztérium közbeszerzési eljárásait" említi. Ezekből "rövid idő alatt, mondhatnám kritikus tömeget elérő média hír keletkezett".

A miniszterelnök megérti a hírek miatt a vezető szabad demokrata poltikusokat, mert "magam is kitett voltam rágalmazásoknak az elmúlt években, tudomásul kellett vennem, hogy a politikai kultúránk nem véd meg a sárdobálástól". Medgyessy esküszik, hogy jogi eljárást kezdeményezett volna, ha konkrét bizonyítékok kerültek volna elé. A miniszterelnök szerint az érintettektől a tisztázást megkövetelendőnek tartotta, ennek egy része megtörtént - olvasható a közleményben.

Medgyessy szerint aki követte megnyilvánulásait, nem mondhatja róla, hogy jellemző lenne rá mások rágalmazása. A miniszterelnök szerint minden közszereplő felelőssége, hogy "ha van bűnös, derítsük ki, ha nincs, a rágalmazót leplezzük le". "Az ellenzéktől álságos, írja a kormányfő, hogy annak ellenére, hogy sokkal cifrább ügyekben, számában nem is hasonlítható módon érintett, most mégis a szemét forgatja, skandalumról beszél".

Korábban örültek volna

Az SZDSZ Medgyessy szerdai nyilatkozatával lezártnak tekinti az ügyet, reagált az Indexnek Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője hozzátette, örültek volna ha ez a nyilatkozat két héttel ezelőtt született volna meg. Horn szerint Medgyessy nyilatkozata egyértelművé teszi, nincs arról szó, hogy az SZDSZ bármilyen korrupciós ügybe keveredtek volna, a közleményben felsoroltak egyike sem korrupciós eset.  • Tippek
  • Hírek