Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elindult a demonstrációsorozat az egészségügyben

2000.12.07. 21:32
A hatásvadász elemek, és az elkeseredett emberek panaszai uralták az egészségügyben és szociális szférában dolgozók három napos demonstráció-sorozatának miskolci nyitógyűlését. A rendezvényre mintegy hétszázan voltak kíváncsiak, de a dolgozók között képviseltették magukat a vasutasok, valamint a pedagógusok is. A szónokok az elmaradt bérfejlesztést szorgalmazták, illetve a tíz éve ígérgetett, de eddig egyik kormány által sem megvalósított egészségügyi reformot. Az EDDSZ petíciót kíván átadni a szombaton, a budapesti központi tüntetésen Áder Jánosnak, az országgyűlés elnökének. Feltehetőleg akkor is világoskék szalagokkal, és lufikkal vonul majd a szakszervezet, amely a költségvetés megszavazását nem tudja elfogadni a tervezett paraméterek szerint.
A Semmelweis Kórház Miskolc városának kórháza, három műszakban mintegy 1700 embernek ad munkát. A bejárat melletti OTP automata stílszerűen a főépülettel szemez, amelyben az Index kétszer is a ,,rögtön jövök" feliratba ütközött a szakszervezeti titkárságon.

A Semmelweis Kórház nem küzd megélhetési gondokkal
,,Pezseg most az élet nálunk, ráadásul mi BAZ-megyeiek kezdjük a demonstrációsorozatot." - szabadkozik Polyák Lászlóné titkár. Véleménye szerint háromezren lesznek a Petőfi téren, ,,de másképp nem megy, erélyesen kell most már fellépni". A megyei alapszervezetek két hete napi kapcsolatban voltak egymással, ,,érezni lehetett a feszültséget, biztos, hogy befut az a tizenegy különbusz" - bizakodik Polyákné.

Összeomlik magától

"Az egészségügy összeomlik magától"
Pedig a Semmelweis Kórház nem küzd megélhetési gondokkal. Koleszár Lajos igazgató-főorvos az Indexnek elmondta, hogy ,,a kórház 3 és fél milliárdos költségvetésében jelentős szerepet játszik az a 300-400 millió forint, amelyet az intézmény saját vállalkozásai teremtenek elő". Saját gyógyszertár, konyhai megrendelések pótolják ki a veszteségeket, de a követendő példa ellenére az ,,egészségügy összeomlik magától" - fogalmaz Koleszár, aki ,,lélekben" ott lesz a másfél óra múlva kezdődő gyűlésen. ,,Az egészségügyben dolgozók átlagkeresete csak a halászokat előzi meg, de csak azért, mert ebben az évben volt a ciánszennyeződés" - zárja le a beszélgetést a főorvos.

,,30 ezerrel menjek nyugdíjba?"

Lufival demonstráltak
Pápai Éva 25 éve dolgozik az egészségügyben, nettó keresete 37 ezer forint, és ebben benne van ,,az ünnepnapok, és az éjszakai műszakokért kapott bér is" - egészíti ki maga az érintett az adatokat. Ugyanúgy, mint Kocsi Attiláné Pápai Éva is Sátoraljaújhelyről érkezett, és mindketten elsősorban fizetésemelést várnak a demonstrációtól. Félkörben állunk, egyelőre hivatalosan még nem kezdődött el a demonstráció. Cser Ágnes interjúkat ad, a tömeg folyamatosan egészül ki a sorban érkező buszokkal. A tömeg elején állók a nagybarcai csecsemőotthonból jöttek, és ,,már délelőtt felfújták a lufikat" - mesél Rubint Istvánné szakszervezeti bizalmi a készülődésről. A csecsemőotthonban 30 ezer forint a nettó átlagkereset, ,,most ezzel menjek nyugdíjba?" - kérdezte az Index riporterét az egyik gondozó, és folyamatosan sorolni kezdte a követeléseiket.

,,Kórház a csőd szélén"

Vonulnak a tűntetők
Tóth Julianna, a megyei EDDSZ elnöke megkér hangsúlyozzuk ki, hogy ,,nem csak az egészségügyben, hanem a szociális szférából is képviseltetik magukat dolgozók". ,,Eredményt várunk és sikert, de nem haragot akarunk" - mondja az elnök asszony, majd két puszit nyom az újonnan érkezők vezetőjének. Az egész eseményen a csend az uralkodó megnyilvánulás, mindenki arra vár, hogy a kék szalagokkal és lufikkal felszerelt dolgozók valaki megmozduljon, de nem moccan senki. A transzparensek a csoportok hovatartozását hirdetik elsősorban, illetve a ,,Kórház a csőd szélén", ,,Tiszteséges munkáért, tiszteséges bért" már a követeléseket és konzekvenciákat is magukba sűrítik.

A 12 pont

Ez a kérdés, válasszatok!
Már elmúlt három óra, amikor Petőfi szobra előtt egy egészségügyi szakközépiskolás lány Bódás János Ki van jelölve a helyed című versét szavalja nyitányként, és Tóth Julianna belekezd. Kitér arra, hogy BAZ megyében a legmagasabb a munkanélküliség, és a megye szégyenletes állapotban van, ugyanúgy, mint az egészségügyben dolgozók. Felolvassa az EDDSZ 12 pontját, amelynek mindegyike a ,,nem elég" szókapcsolattal kezdődik: Nem elég ígérgetni, megtartani is kell, Nem elég dicsekedni a gazdaság javulásával, a megfelelő életszínvonalait is biztosítani kell! Petőfire célozva ,,forradalmi jelentőséget" tulajdonít a 12 pontnak, majd átadja a szót a Heves megyeiek vezetőjének Susnyák Zoltánnénak, aki ugyanazt mondja el, csak egy kicsit zavartabban.

Veronika néni

Harasztiné Tóth Margit nem szakszervezeti tag. A szociális dolgozók nevében szólal fel, és beszédében csak annyit kér, hogy ne a ,,maradék elvén" juttassanak az egészségügyben dolgozóknak, és végre ,,a bankok szemében is hitelképes állampolgárok legyenek". Szónoklatát Cser Ágnes két puszival jutalmazza, de erre már senki sem figyel, mert Tóth Julianna beharangozza Veronika nénit, aki vak, és az ellátottak nevében beszél. Hangja szelíd, mondatai egyszerűek, a szervezők nyilván tudták mit csinálnak, a demonstrálók közül többen a szemüket törlik. ,,Nem félek semmitől, ha velem vannak, ők az én családom, ők vigyáznak rám" - zárja beszédét Veronika néni, akit visszakísérnek a padhoz.

Pártsemlegesség: köszöntjük a szocialistákat

Fóris Györgyné, a kazincbarcikai alapszervezet titkára ,,párt és politkasemlegesnek" titulálja a rendezvényt, de ennek némileg ellentmond, hogy a bevezető szövegben Tóth Julianna hangsúlyozottan és külön köszöntette Miskolc városának közgyűlésének szocialista frakcióját. A gesztus még a szocialisták között is zavart keltett, és azok között a demonstrálók között is, akik közül valaki tapsolni próbált. Többen nem tudják mire vélni a dolgot.

Cser Ágnes a tüntetők között
Kétségtelen, hogy Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke a legjobb szónok, és a legjobban öltözött. Rövid beszédében az elmúlt tíz év sikertelen próbálkozásait kéri számon, majd a ,,kell-e hallgatni, szabad-e tűrni fordulatokkal" ad erősebb kontúrt a kijelentéseinek. Az Indexnek egyébként Cser Ágnes visszautasította azokat a vádakat, miszerint politikai indítatásból kezdték volna az akcióikat. ,,A költségvetés előtt szerettünk volna lépni, mert az nem biztosít fedezetet a bérfejlesztésekre." Cser Ágnes demonstráció feliratú aktájára mutatva kijelentette, hogy ,,kész van a petíció, amelyet szombaton az országos demonstráció részeként szeretnénk átnyújtani Áder Jánosnak, az országgyűlés elnökének".

Budapesten folytatják

Az Index által megkérdezett dolgozók közül csak elenyészően tudták biztosan, hogy felutaznak Budapestre, de a megyei vezetők bíznak abban, hogy minél többen résztvesznek a Nádor utcai EDDSZ székház elől induló, és a Kossuth téren végződő felvonuláson. Annyi biztos, hogy pénteken 11 és 12 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak Kazincbarcikán, és az is, hogy a demonstráció végén felcsendülő célzatosan Verdi Nabucco című operájából ismert rabszolgakórusának dallamaira szinte már senki sem volt kíváncsi. Nem lesz ennek semmi eredménye - vonták le többen a tanúságot, és beálltak a buszmegállóba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!