Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Befejeződött az egészségügyiek miskolci demonstrációja

2000.12.07. 15:36
Miskolcon mintegy hétszáz egészségügyis vett részt az EDDSZ által meghirdetett háromnapos demonstráció-sorozat első állomásán. Az országos demonstrációk és figyelmeztető sztrájkok célja, hogy felhívja a törvényhozás figyelmét arra a tényre, miszerint a kétéves költségvetési javaslat nem biztosít fedezetet az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók régóta elmaradt bérrendezésére. A figyelmeztető munkabeszüntetések - amelyről a helyszínről tudósítunk - nem érintik majd a sürgősségi betegellátást.
Demonstrálók
Csütörtökön három órakor megkezdődött az egészségügyi dolgozók tiltakozó demonstrációja Miskolcon a Petőfi téren. A békés hangulatú megmozduláson azonban a vártnál jóval kevesebben, mintegy hétszázan jelentek meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházak és szociális intézmények dolgozói világoskék zászlókkal, karszalagokkal és lufikkal felszerelkezve várták, hogy beszédet mondjon Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke - jelentette a helyszínről tudósítónk.

A Petőfi teret ellepő transzparenseken az egészségügyisek világosan kifejezésre juttatták elégedetlenségüket. Az "Ez a harang érted is szól" és a "Gyógyítsunk - de miből?", valamint a "Tisztességes munkáért - tisztességes bért" feliratú táblák látszottak a téren.

Nem örömből sztrájkolnak

A szakszervezeti elnök elmondta, "nem örömből sztrájkolnak itt az embernek, a kormánynak illene megkérdeznie őket, hogy mi a gondjuk". Cser visszautasította Gógl Árpád egészségügyi miniszter vádjait, miszerint az általa meghirdetett demonstráció csak a politikai karrierjét építené. "Én nem vagyok semmilyen pártnak sem a tagja, nem rólam, hanem az egészségügyi dolgozókról van szó."

Vezérkar
A demonstrációt Tóth Julianna, a szakszervezet B-A-Z megyei elnöke nyitotta meg, aki a megjelenteknek felolvasta az EDDSZ 12 pontját, melyek mindegyike a "nem elég" kitétellel kezdődött. A "Nem elég dicsekedni a gazdasági teljesítmény növekedésével, hanem megfelelő életszínvonalat kell biztosítani mindenkinek", valamint a "Nem elég a három gyerek, három szoba, négy kerék, mert az első az egészség", és a "Nem elég ígérgetni, az ígéreteket be is kell tartani" pontok felolvasásánál a tömeg egyemberként adott hangot egyetértésének.

Veronika néni szeme fényei

A szociális dolgozók nevében felszólaló Harasztiné Tóth Margit csak annyit kért a kormánytól, hogy fizetésükből ne csak minden hónap harmadikától tizedikéig tudjanak tervezni, valamint hogy ők is lehessenek hitelképes állampolgárok a bankok szemében. Az esemény hatásos pontja volt, amikor az ellátottak részéről a színpadra kísérték a vak Veronika nénit, aki a szociális gondozók kitartását és önfeláldozását dicsérve kijelentette, hogy "ők visznek fényt az életembe".

A felszólalók sorát Cser Ágnes zárta, aki mindössze hatperces beszédében arra buzdította az egészségügyi és szociális dolgozókat, hogy nem szabad tovább tűrniük és hallgatniuk, mert úgy tűnik, hogy ez már a harmadik kormány, amelyik csak halogatja bérrendezésüket.

Sztrájkolnak a lengyel ápolónők is
A lengyel ápolónők országos szakszervezete és a kormány képviselői között kedd óta zajló tárgyalásokon nem sikerült megállapodni a béremelési követelésekről, ezért az országos tiltakozó akciók tovább folytatódnak.

A nővérek azt követelik, hogy még az idén kapjanak olyan mértékű béremelést, amely a vállalati szféra átlagbéréhez (bruttó 2000 zloty) közelíti fizetéseiket. A kormány ezt a követelést elutasítja, s helyette fokozatos béremelést javasol.

Cser felemlegette azt az 1997-es egészségügyi demonstrációt is, amelyen Gógl Árpád azt mondta, hogy "bocsánatot kell már kérni az egészségügyi dolgozóktól, mert tarthatatlan ez az állapot". A szakszervezeti elnök szerint most Góglnak kellene már bocsánatot kérnie a magyar néptől.

A négy óra előtt tíz perccel befejeződött miskolci megmozdulást Verdi Nabucco című operája rabszolgakórusának dallamai zárták. A demonstráción egyébiránt szolidaritásukról tettek tanúbizonyságot a helyi vasutas és pedagógus szakszervezetek is.

Budapesten folytatják

Az EDDSZ a csütörtöki tüntetés és a pénteki figyelmeztető munkabeszüntetés után szombaton Budapesten, a Nádor utcai EDDSZ székház előtt tart demonstrációt. Az EDDSZ ezután adja át peticióját Áder Jánosnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben együttműködésüknek adnak hangot annak érdekében, hogy közösen "gyógyítsák meg az egészségügyet".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!