Friderika
13 °C
29 °C

Befejeződött az egészségügyiek miskolci demonstrációja

2000.12.07. 15:36
Miskolcon mintegy hétszáz egészségügyis vett részt az EDDSZ által meghirdetett háromnapos demonstráció-sorozat első állomásán. Az országos demonstrációk és figyelmeztető sztrájkok célja, hogy felhívja a törvényhozás figyelmét arra a tényre, miszerint a kétéves költségvetési javaslat nem biztosít fedezetet az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók régóta elmaradt bérrendezésére. A figyelmeztető munkabeszüntetések - amelyről a helyszínről tudósítunk - nem érintik majd a sürgősségi betegellátást.
Demonstrálók
Csütörtökön három órakor megkezdődött az egészségügyi dolgozók tiltakozó demonstrációja Miskolcon a Petőfi téren. A békés hangulatú megmozduláson azonban a vártnál jóval kevesebben, mintegy hétszázan jelentek meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházak és szociális intézmények dolgozói világoskék zászlókkal, karszalagokkal és lufikkal felszerelkezve várták, hogy beszédet mondjon Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke - jelentette a helyszínről tudósítónk.

A Petőfi teret ellepő transzparenseken az egészségügyisek világosan kifejezésre juttatták elégedetlenségüket. Az "Ez a harang érted is szól" és a "Gyógyítsunk - de miből?", valamint a "Tisztességes munkáért - tisztességes bért" feliratú táblák látszottak a téren.

Nem örömből sztrájkolnak

A szakszervezeti elnök elmondta, "nem örömből sztrájkolnak itt az embernek, a kormánynak illene megkérdeznie őket, hogy mi a gondjuk". Cser visszautasította Gógl Árpád egészségügyi miniszter vádjait, miszerint az általa meghirdetett demonstráció csak a politikai karrierjét építené. "Én nem vagyok semmilyen pártnak sem a tagja, nem rólam, hanem az egészségügyi dolgozókról van szó."

Vezérkar
A demonstrációt Tóth Julianna, a szakszervezet B-A-Z megyei elnöke nyitotta meg, aki a megjelenteknek felolvasta az EDDSZ 12 pontját, melyek mindegyike a "nem elég" kitétellel kezdődött. A "Nem elég dicsekedni a gazdasági teljesítmény növekedésével, hanem megfelelő életszínvonalat kell biztosítani mindenkinek", valamint a "Nem elég a három gyerek, három szoba, négy kerék, mert az első az egészség", és a "Nem elég ígérgetni, az ígéreteket be is kell tartani" pontok felolvasásánál a tömeg egyemberként adott hangot egyetértésének.

Veronika néni szeme fényei

A szociális dolgozók nevében felszólaló Harasztiné Tóth Margit csak annyit kért a kormánytól, hogy fizetésükből ne csak minden hónap harmadikától tizedikéig tudjanak tervezni, valamint hogy ők is lehessenek hitelképes állampolgárok a bankok szemében. Az esemény hatásos pontja volt, amikor az ellátottak részéről a színpadra kísérték a vak Veronika nénit, aki a szociális gondozók kitartását és önfeláldozását dicsérve kijelentette, hogy "ők visznek fényt az életembe".

A felszólalók sorát Cser Ágnes zárta, aki mindössze hatperces beszédében arra buzdította az egészségügyi és szociális dolgozókat, hogy nem szabad tovább tűrniük és hallgatniuk, mert úgy tűnik, hogy ez már a harmadik kormány, amelyik csak halogatja bérrendezésüket.

Sztrájkolnak a lengyel ápolónők is
A lengyel ápolónők országos szakszervezete és a kormány képviselői között kedd óta zajló tárgyalásokon nem sikerült megállapodni a béremelési követelésekről, ezért az országos tiltakozó akciók tovább folytatódnak.

A nővérek azt követelik, hogy még az idén kapjanak olyan mértékű béremelést, amely a vállalati szféra átlagbéréhez (bruttó 2000 zloty) közelíti fizetéseiket. A kormány ezt a követelést elutasítja, s helyette fokozatos béremelést javasol.

Cser felemlegette azt az 1997-es egészségügyi demonstrációt is, amelyen Gógl Árpád azt mondta, hogy "bocsánatot kell már kérni az egészségügyi dolgozóktól, mert tarthatatlan ez az állapot". A szakszervezeti elnök szerint most Góglnak kellene már bocsánatot kérnie a magyar néptől.

A négy óra előtt tíz perccel befejeződött miskolci megmozdulást Verdi Nabucco című operája rabszolgakórusának dallamai zárták. A demonstráción egyébiránt szolidaritásukról tettek tanúbizonyságot a helyi vasutas és pedagógus szakszervezetek is.

Budapesten folytatják

Az EDDSZ a csütörtöki tüntetés és a pénteki figyelmeztető munkabeszüntetés után szombaton Budapesten, a Nádor utcai EDDSZ székház előtt tart demonstrációt. Az EDDSZ ezután adja át peticióját Áder Jánosnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben együttműködésüknek adnak hangot annak érdekében, hogy közösen "gyógyítsák meg az egészségügyet".