Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nemzetközi egészségügyi sztrájkok

2000.12.07. 12:49
Az egészségügyi sztrájkok ritkábbak, mint a gyári munkások vagy teherautó-vezetők tiltakozása, de nagyjából közös az elégedetlenség: túl kevés a pénz.

Október 6.: Dél-Korea

A dél-koreai orvosok meghatározatlan időre hirdettek sztrájkot, miután a kormány egészségügyi reformtervezete elvenné az orvosok orvosságeladási jogát. A tiltakozás következtében az ország kórházainak 75 százaléka bezárt. A koreai orvosok hosszabb ideje tiltakoznak látványos siker nélkül a koreai kormány reformtervezete ellen: az első júniusi tiltakozó sztrájk alatt a kórházak 90 százaléka zárta be kapuit.

Október 5.: Lengyelország

Béremelés miatt folyatnak egy héten keresztül tiltakozó akciókat a lengyel ápolónők és szülésznők. Kedden 2-4 órára felfüggesztették munkájuk, egyes kórházakban a nővérek fellobogózták, illetve ,,kiplakátozták" az épületet vagy ülősztrájkot rendeztek, másutt feketébe öltöztek vagy fekete színű jelvényt viseltek. A sztrájkolók szerint a betegek ápolásáról a munkabeszüntetés alatt az orvosok, az egészségügyi személyzet más tagjai vagy a hozzátartozók gondoskodtak.

A lengyel sajtó által ,,fehér sztrájknak" nevezett tiltakozásnak különféle formái vannak: éhségsztrájk, sztrájk, részleges sztrájk (csak az életveszélyben lévő betegeket szolgálják ki) és okkupációs sztrájk. A lengyel ápolónők jelenleg nettó 6-800 (40-50 ezer Ft) zlotyt keresnek havonta (1 zloty/67 forint), az országos átlagfizetéshez (bruttó 2000 zloty - 130 ezer Ft - körül).

November 24.: Argentína

Argentínában nemzeti általános sztrájkot hirdettek meg a szakszervezetek a kormány szigorú költségvetési tervezete ellen, az egészségügyi dolgozók sem vonták ki magukat a tiltakozásban való részvétel alól. A sztrájk miatt egy ember meghalt, 24-et pedig a hatóságok őrizetbe helyeztek.

Augusztus 4.: Kalifornia

Közel négyezer kaliforniai egészségügyi dolgozó, ápoló és nővér a rossz munkakörülmények miatt két napos sztrájkot hirdetett meg. A sztrájkolók szerint olyan sok a beteg és a munka, és kevés a szakképzett nővér, ápoló, hogy az egészségügyi ellátás minősége drasztikusan esett: a betegek sokszor órákat ülnek a várótermekben. Az egészségügyi dolgozók bérezésükkel is elégedetlenek voltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!