Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Augusztusban indul a rakétaprogram?

2006.07.21. 08:17
A honvédelmi tárcánál és a Külügyminisztériumban sem tudnak arról, hogy amerikai szakértők lépéseket kezdeményeztek volna a hazánk területére telepítendő rakétatámaszpontokról - irja a Magyar Hírlap.

A Magyar Hírlap pénteki számában idézi az orosz Kommerszantot, mely szerint már a jövő hónapban helyszíni szemlét tartanak az amerikaiak, mert Washington szeptember végéig ki akarja választani új európai rakétabázisainak helyszínét. A rakétákat Lengyelországba telepítenék, a radarokat Csehországba, az infrastruktúra fennmaradó részét pedig Magyarországra - írta a lap.

Polgár Viktor külügyi szóvivő a Hírlapnak azt mondta, ebben a házban senki nem tud ezekről az amerikai lépésekről. A szóvivő azt mondta, ha érkezne megkeresés, az alapinformációkról tájékoztatnák a közvéleményt. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán sem tudtak arról, hogy amerikai szakértők érkeznének.

Régi terv

Először 2002 végén lehetett hallani arról, hogy az Egyesült Államok rakétákat, vagy védelmi rendszereket telepítene Magyarországra.

Akkor a volt honvédelmi miniszter azt hangoztatta, hogy Magyarország számára előnyökkel járhat, ha részt vesz az Egyesült Államok rakétavédelmi programjában. Úgy vélte, nyitottnak kell lenni e program befogadására, ugyanis növelné a biztonságot, s egy újabb amerikai katonai bázis pedig csak előnyöket jelentene az országnak.