Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bevethetők a Mistral-rakéták

2001.05.28. 20:35
A Magyarország által vásárolt Mistral légvédelmi rakétarendszer utolsó elemeit is leszállították a francia gyártók, a magyarországi rendszer immár bevethető állapotban van - jelentette be hétfőn a Matra BAe Dynamics cég elnök-vezérigazgatója, Fabrice Brégier
A Mistral-rakétákat gyártó Matra BAe Dynamics Európa egyik vezető hadiipari vállalata, amely a magyar kormánnyal kötött szerződés értelmében azt is vállalta, hogy a mintegy 570 millió francia frankos üzlet értékét 100 százalékban ellentételezi magyar szállításokkal.

Mistral légvédelmi rakétarendszer bevetésen
Erre a célra egy leányvállalatot hozott létre Magyarországon, s Brégier hétfői közlése szerint a cég, a SOFHIC Rt. munkájának köszönhetően mostanra 120 százalékra teljesítettek. Ebben az úgynevezett offset-üzletben országszerte tucatnyinál is több vállalat - közöttük több kelet-magyarországi cég - vett részt számos iparágból, a faipartól a cipőiparon át az elektrotechnikáig.

A Matra cég 1997-ben a magyar kormány nemzetközi közbeszerzési pályázatának nyerteseként négy konkurensét megelőzve kapott megrendelést egy kismagasságú légvédelmi rakétarendszer szállítására. A francia vállalat három rakétaüteget (45 kilövőállványt) szállított, - a hozzátartozó rakétákkal, harcvezérlő rendszerrel és radarokkal. A Mistral kis és közepes magasságú (6 kilométeres magasság alatt haladó) repülők és helikopterek lelövésére szolgál, s találati pontossága 93 százalékos.

Létrejön a világ második legnagyobb rakétaipari cége

Brégier szólt arról, hogy a Matra BAe Dynamics és két másik jelentős európai hadiipari vállalat, a francia Aerospatiale Matra Missiles és az olasz-brit Alenia Marconi Systems rakétatechnológiai ágazatainak összeolvadásával a szükséges engedélyek beszerzése után, de legkésőbb néhány hónapon belül létrejön a világ második legnagyobb rakétaipari cége, az MBDA. Az új cég éves forgalma több mint 2 milliárd dollár lesz (azaz még így is kevesebb, mint a világelső amerikai Raytheon több mint 3 milliárd dolláros éves forgalma), de - mint Brégier hangsúlyozta - az MBDA a Raytheonnál szélesebb körű termékskálával rendelkezik majd.