Judit
2 °C
7 °C

Gyurcsány idén el sem megy a Múzeumkertbe

2008.03.12. 17:34
A tavalyihoz hasonlóan az idén sem beszél senki a kormány nevében a március 15-i múzeumkerti ünnepségen, de ebben az évben a miniszterelnök már ott sem lesz a rendezvényen - tudta meg az MTI szerdán.

A Nemzeti Múzeum épülete előtt tavaly a Családunk Magyarország című állami ünnepséget szinte végig füttyszó kísérte, a műsort a miniszterelnököt gyalázó bekiabálások zavarták meg.

Miközben a Múzeumkertben tartott az állami emlékműsoron több ezer ember gyűlt össze, számos csoport árpádsávos zászlók alatt érkezett az épülethez. Aznap a belváros több pontján zavargások voltak, a rendőrség késő estére oszlatta a tüntetéseket.

Gyurcsány: Ez a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb csalása

A kormányfő szerint a népszavazással a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb csalása történik most. Gyurcsány Ferenc egy budapesti tanácskozáson beszélt erről szerdán.

Azt mondta: az ellenzék vasárnap óta azt szajkózza, hogy az egészségügy válságba kerül, ha a kormány nem avatkozik be, pedig péntek éjjelig szó sem volt arról a retorikájában, hogy a vizitdíj vagy a kórházi napidíj eltörlése válságot okozhat az ágazatban.

Ezzel szemben az MSZP álláspontja világos: szükség van a vizitdíjra, a kórházi napidíjra és a tandíjra is, tette hozzá a miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj fizetése alól a lakosság csaknem fele mentesült.

A kormányfő elmondta: az MSZP-nek kötelessége kitartania politikája mellett, és nem szeretné, ha a véleményüket ahhoz igazítanák, hogy éppen hol van az aktuális többség.

Gyurcsány Ferenc szerint még többet kell tenniük annak érdekében, hogy az emberek megértsék, miért jó a kormány politikája. A népszavazással nem a jövő, hanem a rossz emlékű múlt kezdődött el, és erre 2010-ig a népszavazás kezdeményezői is rá fognak jönni, mondta a miniszterelnök.

(Független Hírügynökség)

Gyurcsány Ferenc tavaly sem beszélt a Múzeumkertben, de ott volt a rendezvényen, amelyen megjelent Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, továbbá Havril András, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

Az előzetes információk szerint a múzeumkerti ünnepségen a miniszterelnökön kívül Sólyom László köztársasági elnök sem lesz ott, Szili Katalin viszont megjelenik a rendezvényen.

A Nemzeti Múzeum előtt az elmúlt években hagyományosan beszédet mondtak állami vagy kormányzati vezetők az 1848-as forradalom évfordulóján. Gyurcsány Ferenc 2005-ben és 2006-ban is felszólalt az ünnepi rendezvényen. Tavaly - a rendszerváltás óta először - nem volt kormányzati szónok a Múzeumkertben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?