Jusztina
3 °C
16 °C

Gyurcsány idén el sem megy a Múzeumkertbe

2008.03.12. 17:34
A tavalyihoz hasonlóan az idén sem beszél senki a kormány nevében a március 15-i múzeumkerti ünnepségen, de ebben az évben a miniszterelnök már ott sem lesz a rendezvényen - tudta meg az MTI szerdán.

A Nemzeti Múzeum épülete előtt tavaly a Családunk Magyarország című állami ünnepséget szinte végig füttyszó kísérte, a műsort a miniszterelnököt gyalázó bekiabálások zavarták meg.

Miközben a Múzeumkertben tartott az állami emlékműsoron több ezer ember gyűlt össze, számos csoport árpádsávos zászlók alatt érkezett az épülethez. Aznap a belváros több pontján zavargások voltak, a rendőrség késő estére oszlatta a tüntetéseket.

Gyurcsány: Ez a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb csalása

A kormányfő szerint a népszavazással a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb csalása történik most. Gyurcsány Ferenc egy budapesti tanácskozáson beszélt erről szerdán.

Azt mondta: az ellenzék vasárnap óta azt szajkózza, hogy az egészségügy válságba kerül, ha a kormány nem avatkozik be, pedig péntek éjjelig szó sem volt arról a retorikájában, hogy a vizitdíj vagy a kórházi napidíj eltörlése válságot okozhat az ágazatban.

Ezzel szemben az MSZP álláspontja világos: szükség van a vizitdíjra, a kórházi napidíjra és a tandíjra is, tette hozzá a miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj fizetése alól a lakosság csaknem fele mentesült.

A kormányfő elmondta: az MSZP-nek kötelessége kitartania politikája mellett, és nem szeretné, ha a véleményüket ahhoz igazítanák, hogy éppen hol van az aktuális többség.

Gyurcsány Ferenc szerint még többet kell tenniük annak érdekében, hogy az emberek megértsék, miért jó a kormány politikája. A népszavazással nem a jövő, hanem a rossz emlékű múlt kezdődött el, és erre 2010-ig a népszavazás kezdeményezői is rá fognak jönni, mondta a miniszterelnök.

(Független Hírügynökség)

Gyurcsány Ferenc tavaly sem beszélt a Múzeumkertben, de ott volt a rendezvényen, amelyen megjelent Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, továbbá Havril András, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

Az előzetes információk szerint a múzeumkerti ünnepségen a miniszterelnökön kívül Sólyom László köztársasági elnök sem lesz ott, Szili Katalin viszont megjelenik a rendezvényen.

A Nemzeti Múzeum előtt az elmúlt években hagyományosan beszédet mondtak állami vagy kormányzati vezetők az 1848-as forradalom évfordulóján. Gyurcsány Ferenc 2005-ben és 2006-ban is felszólalt az ünnepi rendezvényen. Tavaly - a rendszerváltás óta először - nem volt kormányzati szónok a Múzeumkertben.