Krisztina
19 °C
25 °C

Elutasítja Medgyessy ötleteit az SZDSZ

2004.03.05. 18:20
Alkotmánybírósághoz ugyan nem fordul, de ellenzi az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartott népszavazást az SZDSZ. Kuncze Medgyessy második parlamenti kamarára vonatkozó felvetésén is felháborodott, alkotmányellenesnek tartja a kormányt is felügyelő, nem választott testületet. Egy állampolgár időközben állítólag a kormányt megelőzve népszavazás kiírását kezdeményezte az OVB-nél. A választási iroda vezetője nem tud a javaslatról, de ha valóban megérkezett, már szerdán tárgyalhatják.
Nem szándékozik alkotmánybírósághoz fordulni Medgyessy népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az SZDSZ - cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit Kuncze Gábor, a szabaddemokraták elnöke. Kuncze is úgy látja azonban, hogy nem lehet az európai parlamenti választásokkal egy napon tartani a népszavazást a kisebb parlamentről és a köztársasági elnök közvetlen választásáról.

Nem kell a második kamara sem

Kuncze hevesen ellenezte Medgyessy Gazdasági és Szociális Tanácsra vonatkozó tervét is. A Népszava értesülései szerint a tanácsban a gazdasági és pénzügyi élet képviselői, a szakmai kamarák, a munkáltatók és az Országos Érdekegyeztető Tanács delegáltjai mellett a civil szervezetek és köztestületek is képviselhetnék magukat.

A Medgyessy által már a választási kampányban felvetett második parlamenti kamara szerepét betöltő testületnek lennének "személyükben elismert", önmagukat képviselő tagjai is, például Kertész Imre - mondta el a Népszavának Kiss Péter kancelláriaminiszter. A testület tagja lesz még Kiss Péter mellett a kormányfő, és a gazdasági kabinet vezetője is.

A Szociális és Gazdasági Tanács része a kormányprogramnak, amelyet a két koalíciós párt közösen szavazott meg - mondta az MTI-nek pénteken Gál J. Zoltán. Ezenkívül az Országos Érdekegyeztető Tanács és a kormány megállapodása is nevesíti ezt a testületet - tette hozzá a kormányszóvivő. Kitért arra, hogy ilyen intézmény az európai unió számos országában létezik, létrehozásával összefüggésben tavasszal megteszi a szükséges lépéseket a kormány.

Kötelező ajánlások

A "pártoktól, parlamenttől, kormánytól független" szervezet ajánlásait a kormány magára nézve kötelezőnek ismeri el - mondta el Kiss. A "második kamara" nem aktuális politikai kérdésekkel foglalkozik, hanem "a nemzeti fejlődés irányaira" tesz javaslatot.

A tanács összehívását előkészítő kormányhatározat heteken belül a kabinet elé kerülhet - mondta el a kancelláriaminiszter a napilapnak.

Kép nélkül nehezebb

"Ez megint egyfajta közjogi játszadozás", amit az SZDSZ kategórikusan elutasít - mondta Kuncze Gábor. "Az ember már kicsit szégyenkezik, amikor folyamatosan arról kell beszélnie, hogy miként működik a magyar demokrácia 1990 óta" - tette hozzá. A végrehajtó hatalom a többpárti, demokratikusan megválasztott parlamentnek felel - jelentette ki.

"Ha valaki ide be akar vinni egy szereplőt, amely nem is létezik a közjogi rendszerünkben, de amelynek a döntései adott esetben kötelezőek lehetnek a kormányra nézve, az (...) nem ismeri a magyar alkotmányt" - mondta. Mint mondta, annak ismerete "kétségkívül nehéz, mert nincsenek benne képek".

Medgyessy és az álmoskönyv

"Lassacskán már olyan érzésem van, hogy az SZDSZ fél a demokráciától, fél attól, hogy az embereket bizonyos kérdésekben megkérdezzük. Ez csacsiság" - nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök az SZDSZ kritikájára.

"Értem azt, hogy ők szeretnének mások lenni, és meg akarják magukat különböztetni majdnem hogy izzadság árán is mindentől és mindenkitől" - mondta a kormányfő a szabad demokratákkal kapcsolatban, hozzátéve: van egy határ, amin túl nem érdemes ezt a politikát folytatni. Szavai szerint nem a miniszterelnökkel és az MSZP-vel fognak szembekerülni, hanem a közvéleménnyel "és ez az álmoskönyv szerint nem igazán jó".

Medgyessy Péter a Szociális és Gazdasági Tanáccsal kapcsolatban leszögezte: ez alkalmat adna arra, hogy ne csak pártok legyenek jelen akkor, amikor fontos döntések születnek. "A magyar társadalom egy civil társadalom, tele van civil szervezetekkel" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ha őket is sikerül bevonni bizonyos kérdések eldöntésébe, akkor ettől nem kell félni.

"Vissza kéne térni"

"Az SZDSZ már akkor tudta, hogy mi a demokrácia, amikor mások még a diktatúra kiszolgálói voltak" - nyilatkozta Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök. "Az SZDSZ nem fél a demokráciától, hanem érti a demokráciát" - fogalmazott Kuncze Gábor, hozzátéve: az SZDSZ alapítói a diktatúrától sem féltek. Hozzátette: úgy látják, hogy lassan vissza kellene térni azon kérdések tárgyalásához, amelyek az EU-csatlakozás küszöbén valóban fontosak. Ide sorolta a gazdaság helyzetét, az adók csökkentését, a mezőgazdaság problémáit és a szegénység kezelését. "Ezek a valódi kérdések, ezekkel kapcsolatban bármikor állunk bármilyen vita elé" - tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Beelőztek?
A kormány ugyan még egyeztetne a népszavazásról, egy állampolgár már kezdeményezete is azt az OVB-nél. A HavariaPress értesülései szerint a közvetlen államfőválasztás és a kisebb parlament ügyében is népszavazást kezdeményezett.

Az OVB-nek harminc napja van, hogy döntsön a kérdésben. Délelőtt tízig nem érkezett ilyen kérelem az Országos Választási Irodához - mondta el az Indexnek Rytkó Emília, az OVI vezetője. Az iroda épületében kettőtől áramszünet van, Rytkó azonban nem zárta ki, hogy a köztes időben megérkezett a beadvány.

Mivel azonban nem ismeri a kérelem tartalmát, nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a kezdeményezés késleltetheti-e Medgyessy elképzelése, az európai parlamenti választásokkal egy időben rendezett szavazás megvalósítását. A javaslatról az OVB egyébként a rendelkezésre álló harminc napon belül is döntést hozhat, a felhalmozott kérelmek sokasága miatt ugyanis már jövő szerdán összeül a bizottság.