Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kik azok a kommunisták, és mit akarnak?

2006.07.24. 11:38
A magyar és a kínai kommunizmus viszonyára lettünk volna kiváncsaik, de csak a gulyás-szocializmusról hallhattunk a Magyar Kommunista Munkáspárt székházában tartott kiállításmegnyitón. Nézzen videót!

85 éves a Kínai Kommunista Párt cimmel nyilt kiállítás a napokban a Magyar Kommunista Munkáspárt székházában, ahonnan a választások első fordulójának éjszakáján Székely Péter sajtófönök minden előzmény nélkül kivágta az Indexnek forgató Winklert és Karottát. A kiállítás megnyitójára ismét kamerával felszerelkezve érkeztünk, részben, hogy pótoljuk az áprilisban elmaradt felvételeket, részben meg mert szerettük volna megtudni, hogyan látják a magyar kommunisták a szabadpiacot a politikai diktatúrával sikeresen ötvöző kínai rendszert. Hogyan viszonyul a krumplileves az édes-savanyú csirkéhez? Itt most Mao Ce-Tung vagy sok millió áldozatának emlékéről van szó? Milyen edzéstervvel készülnek a pekingi olimpiára, mi jut elöször eszükbe a Tiananmen-térről, Tibetről vagy a Falun Gongról?

Kérdéseink azonban ismét megválaszolatlanak maradtak, mert az azóta a Munkáspárt főpolgármester-jelölt-jelöltjévé avanzsált Székely Péter megint kirúgta stábunkat, és most se tudjuk miért (ráadásul meg se tudtuk örökíteni). De addig is kiderült néhány alapvető gondolat a szocializmusról, amit "nagyon komolyan építettünk, de kilencven után elvették tőlünk galád módon".