Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Kik azok a kommunisták, és mit akarnak?

2006.07.24. 11:38
A magyar és a kínai kommunizmus viszonyára lettünk volna kiváncsaik, de csak a gulyás-szocializmusról hallhattunk a Magyar Kommunista Munkáspárt székházában tartott kiállításmegnyitón. Nézzen videót!

85 éves a Kínai Kommunista Párt cimmel nyilt kiállítás a napokban a Magyar Kommunista Munkáspárt székházában, ahonnan a választások első fordulójának éjszakáján Székely Péter sajtófönök minden előzmény nélkül kivágta az Indexnek forgató Winklert és Karottát. A kiállítás megnyitójára ismét kamerával felszerelkezve érkeztünk, részben, hogy pótoljuk az áprilisban elmaradt felvételeket, részben meg mert szerettük volna megtudni, hogyan látják a magyar kommunisták a szabadpiacot a politikai diktatúrával sikeresen ötvöző kínai rendszert. Hogyan viszonyul a krumplileves az édes-savanyú csirkéhez? Itt most Mao Ce-Tung vagy sok millió áldozatának emlékéről van szó? Milyen edzéstervvel készülnek a pekingi olimpiára, mi jut elöször eszükbe a Tiananmen-térről, Tibetről vagy a Falun Gongról?

Kérdéseink azonban ismét megválaszolatlanak maradtak, mert az azóta a Munkáspárt főpolgármester-jelölt-jelöltjévé avanzsált Székely Péter megint kirúgta stábunkat, és most se tudjuk miért (ráadásul meg se tudtuk örökíteni). De addig is kiderült néhány alapvető gondolat a szocializmusról, amit "nagyon komolyan építettünk, de kilencven után elvették tőlünk galád módon".