Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Pénzbírság a tojásdobálóknak

2008.07.08. 10:39
Pénzbírsággal sújtotta a bíróság a szombati melegfelvonulást tojásdobálással megzavaró ranadalírozókat, több eljárást pedig megszüntettek.

Megbánta, hogy toljást dobott a meleg tüntetőkre az egyik férfi, akinek tárgyalása kedden reggel kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Mint mondta, internetes forrásokból előzőleg úgy értesült, hogy az ügyészség állásfoglalása szerint étellel dobálni nem számít szabálysértésnek. (Nyilván figyelmen kívül hagyta, hogy ez arra az esetre vonatkozik, ha a megdobált személy közszereplő, ez esetben ugyanis a tojásdobálás véleménynyilvánításnak minősül.)

A bűnbánó tojásdobáló egyike annak a hét rendzavarónak, akiknek kedden kezdődött meg gyorsított eljárásban a pere. A szombati meleg-felvonulás napján 57 ellentüntetőt, zavargót állított elő a rendőrség.

A hat másik gyanúsítottat egyelőre magánlaksértéssel vádolják. Ők a tulajdonos tudta nélkül tartózkodtak egy Andrássy úti lakásban, melynek ablakából vegyszerekkel akarták megdobálni a tüntetőket. A vegyszereket a rendőrség egyelőre még vizsgálja.

A bűnbánó tojásdobáló ügyvédje azzal védekezett, hogy valójában a melegfelvonulás résztvevői gyanúsíthatók garázdasággal, hiszen a felvonulás az emberek széles tömegét megbotránkoztatja.

A szombati melegfelvonulás résztvevőit tojással megdobálók és emiatt őrizetbe vettek közül egy férfi ellen megszüntette az eljárást a bíróság, a másik férfit 66 ezer forint bírságra büntette. A határozatok jogerősek, azok ellen fellebbezni nem lehet.

Nem sokkal egy óra után a bíróság döntött a hét, gyorsított tárgyaláson résztvevő garázda körül a harmadik fiatalemberről. Az eljárást megszüntették. A fiatalember két tojást dobott el, a nála lévő másik harmincat a rendőrök elkobozták. A másik tárgyalóteremben egy rendzavarás miatt a bíróság elé állított fiatalemberre 36 ezer forintos bírságot szabtak ki.

A fiatalok egy része rendzavarás, a másik garázdaság miatt került a bíróságra. Az eddig elítéltek - vagy felmentettek - mindegyike tojást dobált. A rendzavarókra azért szabtak ki bírságot mert a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba tojásdobálást.

A bíróság a mai ítéletek meghozatalakor hangsúlyozta, hogy a tojásdobálás csak akkor nem bűncselekmény, ha nem botránkozik meg rajta senki, illetve ha a rendőr nem szólítja fel a dobálót, hogy hagyja abba. Ezekben az esetekben ugyanis megvalósul a rendzavarás szabálysértés. Eddig mindkét megbüntetett fiatal rendzavarás miatt állt bíróság elé, a két megszüntetett eljárás pedig garázdaság miatt indult.

Az ötödik fiatalember ügyében délután négy óra előtt mondták ki az ítéletet: a férfit 40 ezer forintra büntették, amiből 6 ezer forintot az őrizetben töltött három nap miatt elengedtek. A férfi a többiekhez hasonlóan tojást dobált. Azzal védekezett, hogy úgy tudta, jogszerű a tojásdobálás. A tanúskodó rendőrök azonban elmondták, hogy a felszólítás ellenére a fiatalember tovább dobált, majd hátrálni kezdett. Arca sállal volt eltakarva.

A férfi ellen eredetileg garázdaság miatt indult eljárás, a bíróság azonban a hallottak alapján átminősítette ügyét és pénzbírsággal sújtotta, hangsúlyozva, hogyha azt gondolta, hogy jogszerűen cselekszik, minek takarta el az arcát közben. Ha nem fizet, nyolc nap közérdekű munka vagy elzárás vár rá. A rendőrség egyébként eredetileg is elzárást kért a bíróságtól.

A hatodik férfi ellen eredetileg is garázdaság miatt indult eljárás, szintén tojást dobált. Ezt az eljárást a bíróság megszüntette - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.