Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Vízimalmot épít Ráckeve

2008.03.23. 08:44
Vízimalmot épít Ráckeve önkormányzata, a 30 millió forintból elkészülő vízi üzem jövőre már az idegenforgalom szolgálatába áll.

Dávid László, a város polgármester az MTI-nek elmondta: a Csepel-szigeten fekvő Ráckevén évszázadokon át nagy hagyományai voltak a vízimolnárságnak, generációk sorának nyújtott e munka megélhetést. Az utolsó vízimalom a '60-as években még ringott a Dunán, ám egy téli jégzajlás megrongálta és elsüllyedt. Búvárok hozták a felszínre és darabjai ma a Szentendrei Néprajzi Múzeum raktárában pihennek.

A város társadalmi összefogással most nekilát az egykori hajó szakasztott másának elkészítéséhez - utalt rá a polgármester. A 40 köbméternyi faanyag már rendelkezésre áll. Régi rajzok alapján látnak hozzá a munkához, amelyhez vasas, asztalos, hajóépítő mesterek ajánlották fel segítségüket. A vízimalom hengerszékét pedig a szentendrei múzeum bocsátja letétként rendelkezésre. Ezzel a szerkezettel őrölték az elődök a búzát, kukoricát.

A molnárhajó eredeti helyén, a Piactér mellett, a híd lábánál kap majd helyet, de nem a folyó sodró vize, hanem villanymotor hajtja majd a hengerszéket. A látványosság része lesz Ráckeve turisztikai fejlesztési programjának, amelyben helyet kap a kofahajó felújítása is. Ez a vízi jármű egykoron a környéken termesztett zöldség, gyümölcs szállítmányokat hozta a Duna parton ma is működő hangulatos piacra.