Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Megfenyegetett tanú, titokban tartott bizonyíték

2002.09.06. 14:07
Egy, a Magyar Nemzetben június 19-én közölt dokumentumon megfigyeltként szereplő tanú meghallgatását kérte a napilap ügyvédje Medgyessy Péter a lap ellen indított helyreigazítási perében. A kormányfő szerint hamis dokumentumot a napilap állítása szerint több szakértő is hitelesnek találta. Ügyvédjüknek mégis megtiltották, hogy ezeket a véleményeket a bíróság előtt ismertethesse. A tárgyalást a tanú meghallgatása érdekében elnapolták.
Elnapolták a tárgyalást a tanúk meghallgatása miatt Medgyessy Péter Magyar Nemzettel szembeni helyreigazítási perében. A kormányfő a napilap június 19-i számában közölt dokumentum és az azt követő kommentár miatt indított pert. A kormányfő által kért helyreigazítás szövege szerint a valóság az, hogy a közölt iratot nem Medgyessy Péter készítette és írta alá.

Eladó a dokumentum

Szemben a szintén július 19-én közölt publicisztika egyik állításával III/III-as jelentéseket sem írt - áll Medgyessy kérelmében. A lap birtokába került iratmásolatot több szakértő is megvizsgálta és arra a következtetésre jutottak, hogy valódi - mondta el a Magyar Nemzet ügyvédje. Ebben megerősítette a lap készítőit az is, hogy egy megnevezni nem kívánt ügyvéd azt közölte velük: nála van a dokumentum eredetije és 60 millió forintért eladó.

Miután a közlést követően Medgyessy Péter helyreigazítási kérelme megérkezett az újsághoz, érdeklődtek az ügyvédnél az eredeti felől, de azt a választ kapták, hogy már elkelt - mondta el a napilap jogi képviselője. A lap jogi képviselője egy tanú meghallgatását kérte, aki a közölt másolaton a megfigyeltek sorában név szerint van megnevezve.

Megfenyegették a tanút

Bár Medgyessy Péter ügyvédje szerint ez a személy nem tud felvilágosítással szolgálni az irat valóságtartalma felől, a bíróság úgy döntött, a tanú meghallgatása érdekében szeptember 16-ra halasztja a tárgyalást. A tanút telefonon megfenyegették, ezért a Nemzet ügyvédje nem kívánja megnevezni a sajtó nyilvánossága előtt. A Magyar Nemzet nem adott felhatalmazást jogi képviselőjének a lap által felkért szakértők véleményének ismertetésére,

Ablakon berepülő dokumentumok

Medgyessy ügyvédje egy, a dokumentumon a vizsgálóbizottság tagjaként feltüntetett személy meghallgatását kérte, aki már az ORFK-n tett vallomásában is elmondta, hogy a közölt iratban szereplő bizottság nem is létezett. "A Magyar Nemzet láthatóan semmit nem tanult a Gresham-ügyből, a lap ismét csak ablakon berepülő titokzatos iratokkal, névtelen telefonokkal és megfenyegetett tanúkkal áll elő a sajtóperben, ahelyett, hogy érdemben bizonyítaná a kifogásolt közlés valóságtartalmát. A mai digitális technika mellett egy fénymásolat semmiféle bizonyító erővel nem bírhat" - mondta a jogi képviselő a bíróság előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!