Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megfenyegetett tanú, titokban tartott bizonyíték

2002.09.06. 14:07
Egy, a Magyar Nemzetben június 19-én közölt dokumentumon megfigyeltként szereplő tanú meghallgatását kérte a napilap ügyvédje Medgyessy Péter a lap ellen indított helyreigazítási perében. A kormányfő szerint hamis dokumentumot a napilap állítása szerint több szakértő is hitelesnek találta. Ügyvédjüknek mégis megtiltották, hogy ezeket a véleményeket a bíróság előtt ismertethesse. A tárgyalást a tanú meghallgatása érdekében elnapolták.
Elnapolták a tárgyalást a tanúk meghallgatása miatt Medgyessy Péter Magyar Nemzettel szembeni helyreigazítási perében. A kormányfő a napilap június 19-i számában közölt dokumentum és az azt követő kommentár miatt indított pert. A kormányfő által kért helyreigazítás szövege szerint a valóság az, hogy a közölt iratot nem Medgyessy Péter készítette és írta alá.

Eladó a dokumentum

Szemben a szintén július 19-én közölt publicisztika egyik állításával III/III-as jelentéseket sem írt - áll Medgyessy kérelmében. A lap birtokába került iratmásolatot több szakértő is megvizsgálta és arra a következtetésre jutottak, hogy valódi - mondta el a Magyar Nemzet ügyvédje. Ebben megerősítette a lap készítőit az is, hogy egy megnevezni nem kívánt ügyvéd azt közölte velük: nála van a dokumentum eredetije és 60 millió forintért eladó.

Miután a közlést követően Medgyessy Péter helyreigazítási kérelme megérkezett az újsághoz, érdeklődtek az ügyvédnél az eredeti felől, de azt a választ kapták, hogy már elkelt - mondta el a napilap jogi képviselője. A lap jogi képviselője egy tanú meghallgatását kérte, aki a közölt másolaton a megfigyeltek sorában név szerint van megnevezve.

Megfenyegették a tanút

Bár Medgyessy Péter ügyvédje szerint ez a személy nem tud felvilágosítással szolgálni az irat valóságtartalma felől, a bíróság úgy döntött, a tanú meghallgatása érdekében szeptember 16-ra halasztja a tárgyalást. A tanút telefonon megfenyegették, ezért a Nemzet ügyvédje nem kívánja megnevezni a sajtó nyilvánossága előtt. A Magyar Nemzet nem adott felhatalmazást jogi képviselőjének a lap által felkért szakértők véleményének ismertetésére,

Ablakon berepülő dokumentumok

Medgyessy ügyvédje egy, a dokumentumon a vizsgálóbizottság tagjaként feltüntetett személy meghallgatását kérte, aki már az ORFK-n tett vallomásában is elmondta, hogy a közölt iratban szereplő bizottság nem is létezett. "A Magyar Nemzet láthatóan semmit nem tanult a Gresham-ügyből, a lap ismét csak ablakon berepülő titokzatos iratokkal, névtelen telefonokkal és megfenyegetett tanúkkal áll elő a sajtóperben, ahelyett, hogy érdemben bizonyítaná a kifogásolt közlés valóságtartalmát. A mai digitális technika mellett egy fénymásolat semmiféle bizonyító erővel nem bírhat" - mondta a jogi képviselő a bíróság előtt.