Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Nemzet szerint Gyurcsány csúsztat

2006.09.21. 18:52

A Magyar Nemzet főszerkesztője az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz Gyurcsány Ferenccel készült mai interjúnkkal kapcsolatban:

Gyurcsány Ferenc az Indexnek adott interjújában a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételre vonatkozó egyik kérdésre egyebek mellett a következőket válaszolta:

"Először három hete a Magyar Nemzet hívott fel minket, hogy valamilyen szalag kikerült, amelyen őszintén fogalmazok az MSZP-vel kapcsolatban. A Magyar Nemzet akkor úgy tudta, hogy állítólag újságírókkal történt beszélgetésről származik a szalag."

Ez csúsztatás. A Magyar Nemzet szeptember 5-i számában A kormányfő eligazított címmel jelent meg egy hír. Az a rész, amelyre Gyurcsány Ferenc utalt, így hangzik:

"Nem tántorítják el Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a közvélemény-kutatási eredmények – értesült a Magyar Nemzet szocialista körökből. Informátoraink ezt a következtetést abból vonták le, hogy a kormányfő több mint két héttel ezelőtt egy, a baloldali médiumok vezető újságíróival szervezett találkozón nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel kommentálta a saját, kormánya és az MSZP romló népszerűségi mutatóira vonatkozó kérdést. A miniszterelnök szerint ugyanis a szocialisták és a szabad demokraták Budapesten és a nagyvárosokban úgyis nyerni fognak, a megyék pedig, mint mondta, őt nem érdeklik.

László Boglár, a kormányfő sajtófőnöke úgy fogalmazott, ez egy baráti, informális beszélgetés volt, ezért az itt elhangzottakat nem szeretné kommentálni.

Úgy tudjuk, a találkozón a kormányfő nehezményezte, hogy a baloldali média – szerinte – kiállt mögüle. Annak érdekében, hogy még jobban támogassák kormánya politikáját, Gyurcsány azzal igyekezett meggyőzni az orgánumok képviselőit, hogy 1990 óta ő az első olyan miniszterelnök, aki tényleg reformokat szeretne."

Egyértelmű, hogy e hír tárgyának semmi köze nincs a múlt vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételhez. A miniszterelnök fogalmazása tehát legalábbis félreérthető.

Liszkay Gábor
főszerkesztő