Piroska
3 °C
4 °C

A Nemzet szerint Gyurcsány csúsztat

2006.09.21. 18:52

A Magyar Nemzet főszerkesztője az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz Gyurcsány Ferenccel készült mai interjúnkkal kapcsolatban:

Gyurcsány Ferenc az Indexnek adott interjújában a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételre vonatkozó egyik kérdésre egyebek mellett a következőket válaszolta:

"Először három hete a Magyar Nemzet hívott fel minket, hogy valamilyen szalag kikerült, amelyen őszintén fogalmazok az MSZP-vel kapcsolatban. A Magyar Nemzet akkor úgy tudta, hogy állítólag újságírókkal történt beszélgetésről származik a szalag."

Ez csúsztatás. A Magyar Nemzet szeptember 5-i számában A kormányfő eligazított címmel jelent meg egy hír. Az a rész, amelyre Gyurcsány Ferenc utalt, így hangzik:

"Nem tántorítják el Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a közvélemény-kutatási eredmények – értesült a Magyar Nemzet szocialista körökből. Informátoraink ezt a következtetést abból vonták le, hogy a kormányfő több mint két héttel ezelőtt egy, a baloldali médiumok vezető újságíróival szervezett találkozón nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel kommentálta a saját, kormánya és az MSZP romló népszerűségi mutatóira vonatkozó kérdést. A miniszterelnök szerint ugyanis a szocialisták és a szabad demokraták Budapesten és a nagyvárosokban úgyis nyerni fognak, a megyék pedig, mint mondta, őt nem érdeklik.

László Boglár, a kormányfő sajtófőnöke úgy fogalmazott, ez egy baráti, informális beszélgetés volt, ezért az itt elhangzottakat nem szeretné kommentálni.

Úgy tudjuk, a találkozón a kormányfő nehezményezte, hogy a baloldali média – szerinte – kiállt mögüle. Annak érdekében, hogy még jobban támogassák kormánya politikáját, Gyurcsány azzal igyekezett meggyőzni az orgánumok képviselőit, hogy 1990 óta ő az első olyan miniszterelnök, aki tényleg reformokat szeretne."

Egyértelmű, hogy e hír tárgyának semmi köze nincs a múlt vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételhez. A miniszterelnök fogalmazása tehát legalábbis félreérthető.

Liszkay Gábor
főszerkesztő

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!