Friderika
13 °C
29 °C

Nem sértett államtitkot a Magyar Nemzet

2002.07.12. 07:58
A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint nem minősülnek államtitoknak azok a dokumentumok, amelyeket a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárító múltjáról. A rendőrség államtitoksértésért tehát nem indíthat eljárást az iratokat az újság rendelkezésére bocsátó ismeretlen tettes ellen.
Medgyessy eredeti szigorúan titkos tiszti kinevezési okiratának június 18-i nyilvánosságra kerülése után egy máig ismeretlen magánszemély és Kozenkai Jenő, az Acrocaritas Alapítvány elnöke - aki egykor maga is a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnöksége, azaz a kémelhárítás szolgálatában állt - tett feljelentést a rendőrségen és a legfőbb ügyésznél államtitoksértés gyanúja miatt.

Pénzért is vásárolnának dokumentumokat
Akár a bizottsági költségvetés terhére is vásárolna dokumentumokat a Medgyessy Péter kémelhárító múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke. Balogh László, MDF-es képviselő szerint itt az idő, hogy az egykor privatizált dokumentumokat a civilek felajánlják. Ugyanakkor Toller László, a vizsgálóbizottság szocialista tagja szerint Balogh nem legitim elnöke a bizottságnak, mivel még nem történt meg nemzetbiztonsági átvilágítása. Toller szerint Balogh nem is nyilatkozhatna a bizottság nevében, s minden, amit eddig hangoztatott, legfeljebb a saját véleményeként értelmezhető. A szocialista politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy Balogh pénzjutalmat ígért mindazoknak, akik korábban szigorúan titkos dokumentumokat loptak ki a nemzetbiztonsági szervezetek irattárából, s ezt most hajlandók megosztani a bizottsággal.

Jogosulatlan adatkezelés gyanúja

A nyomozás alatt a Nemzet Biztonsági Hivatalnak is nyilatkoznia kellett, hogy titkosított információkat közölt-e az újság. Az NBH állásfoglalásából kiderült: az iratok korábban valóban államtitkot képeztek, ám az állam- és szolgálati titokról 1996-ban elfogadott törvény értelmében, a jogszabály hatálybalépésétől számított egy éven belül kellett volna dönteni az 1980 előtt keletkezett dokumentumok titkosításának fenntartásáról. A Horn-kormány azonban nem titkosította a szóban forgó iratokat, így a rendőrség államtitoksértésért nem rendelheti el a nyomozást - értesült a Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy a feljelentés-kiegészítés befejezését követően a rendőrség jogosulatlan adatkezelés vétségének alapos gyanúja miatt rendel el majd nyomozást ismeretlen elkövetők ellen.