Judit
2 °C
7 °C

Nem sértett államtitkot a Magyar Nemzet

2002.07.12. 07:58
A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint nem minősülnek államtitoknak azok a dokumentumok, amelyeket a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárító múltjáról. A rendőrség államtitoksértésért tehát nem indíthat eljárást az iratokat az újság rendelkezésére bocsátó ismeretlen tettes ellen.
Medgyessy eredeti szigorúan titkos tiszti kinevezési okiratának június 18-i nyilvánosságra kerülése után egy máig ismeretlen magánszemély és Kozenkai Jenő, az Acrocaritas Alapítvány elnöke - aki egykor maga is a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnöksége, azaz a kémelhárítás szolgálatában állt - tett feljelentést a rendőrségen és a legfőbb ügyésznél államtitoksértés gyanúja miatt.

Pénzért is vásárolnának dokumentumokat
Akár a bizottsági költségvetés terhére is vásárolna dokumentumokat a Medgyessy Péter kémelhárító múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke. Balogh László, MDF-es képviselő szerint itt az idő, hogy az egykor privatizált dokumentumokat a civilek felajánlják. Ugyanakkor Toller László, a vizsgálóbizottság szocialista tagja szerint Balogh nem legitim elnöke a bizottságnak, mivel még nem történt meg nemzetbiztonsági átvilágítása. Toller szerint Balogh nem is nyilatkozhatna a bizottság nevében, s minden, amit eddig hangoztatott, legfeljebb a saját véleményeként értelmezhető. A szocialista politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy Balogh pénzjutalmat ígért mindazoknak, akik korábban szigorúan titkos dokumentumokat loptak ki a nemzetbiztonsági szervezetek irattárából, s ezt most hajlandók megosztani a bizottsággal.

Jogosulatlan adatkezelés gyanúja

A nyomozás alatt a Nemzet Biztonsági Hivatalnak is nyilatkoznia kellett, hogy titkosított információkat közölt-e az újság. Az NBH állásfoglalásából kiderült: az iratok korábban valóban államtitkot képeztek, ám az állam- és szolgálati titokról 1996-ban elfogadott törvény értelmében, a jogszabály hatálybalépésétől számított egy éven belül kellett volna dönteni az 1980 előtt keletkezett dokumentumok titkosításának fenntartásáról. A Horn-kormány azonban nem titkosította a szóban forgó iratokat, így a rendőrség államtitoksértésért nem rendelheti el a nyomozást - értesült a Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy a feljelentés-kiegészítés befejezését követően a rendőrség jogosulatlan adatkezelés vétségének alapos gyanúja miatt rendel el majd nyomozást ismeretlen elkövetők ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?