Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Háromszor küldenek kódolt sms-t a fideszesek

2006.03.31. 16:33
A Fidesz fővárosi automatizált alternatív szavazatszámláló központjában regisztrálják majd a választási részvételi számokat. A párt szavazóköri delegáltjainak meghatározott időpontokban kell elküldeniük a kódolt sms-eket.

Az Index információi szerint a Fidesz szavazóköri delegáltjai április 9-én a választás ideje alatt három alkalommal küldenek kódolt üzenet a párt kampányközpontjába.

Zsebben a mobil

Úgy tudjuk, hogy a mobiltelefonról küldött sms-eket a Fidesz automatizált telefonközpontjában regisztrálják majd. A delegáltak a választás napján előre meghatározott időpontokban, 11, 13 és 15 órakor kódolásra alkalmas formátumban küldenek sms-t a központnak. A kód beazonosítja a szavazóköröket, és tartalmazza az ott megjelent választók számát. A delegáltaknak a három kitűzött időponttól számítva legkésőbb 15 percen belül el kell küldeniük az általuk regisztrált adatokat.

Egy-két órás előny?

Deutsch-Für Tamás az InfoRádiónak nyilatkozva szerdán azt mondta, hogy pártja tudja meg leggyorsabban a választás eredményét. A kommunikációs vezető szerint a Fidesz gyorsaságát a kampányirányítás által kidolgozott alternatív szavazatszámláló-rendszernek köszönheti. Deutsch-Für elmondta, hogy mind a 11 ezer szavazókörben van delegáltjuk. Az alternatív rendszerről annyit árult csak el, hogy a hivatalos úthoz képest gyorsabban, egy-két órás előnnyel tudja eljuttatni a Fidesz-központba az eredményeket, ennek szerinte a szűk fellebbezési határidő miatt van jelentősége.

A hivatalos nem elég

Bár az Országos Választási Iroda április 9-én folyamatosan közli a részvételi arányokat, a hivatalos számokat kisebb mélységben összesítik. Az OVI adatai nem terjednek ki a szavazókörökre, ezért a pártok ezek alapján nem lennének képesek mozgósítani szimpatizánsaikat. Az Index úgy tudja, hogy a Fidesz mozgósításának létezik egy nem hivatalos része is, melynek során az aktivisták "belső indíttatásból" felkereshetik a szimpatizánsokat a kampánycsend idején, így akár a választás napján is. Azokban a körzetekben tehát, ahol túlságosan alacsony a részvétel, az aktivisták "ösztönösen" tudják majd, hol érdemes kopogtatni még az urnazárás előtt.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) állásfoglalást fogadott el csütörtökön, amelyben megtiltotta, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai adatrögzítő és adathordozó eszközöket használjanak. Az OVB megállapította, hogy a választási törvény nem tiltja azt, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazás idején adathordozó vagy adatrögzítő eszközöket tartsanak maguknál, de megtiltja ezek használatát, áll a bizottság állásfoglalásban.

Az MSZP 2002-ben már létrehozott egy alternatív hálózatot, az akkori állítások szerint ennek feladata azonban az urnazárás után elvégzett szavazatszámlálás eredményeinek összesítése volt, jelenlegi információink szerint azonban a szocialisták ezúttal nem készülnek alternatív szavazatösszesítésre.