Valér
4 °C
8 °C

A MOB állásfoglalását kérik Schmitt melegítőjéről

2004.05.05. 15:13
Az olimpiai eszme politikai célú áruba bocsátása elleni határozott állásfoglalásra kéri az SZDSZ-es Világosi Gábor a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB). A kormánypárti képviselő úgy véli: Schmitt Pál kampányplakátja miatt "veszélybe került a MOB iránti bizalom, az olimpiai mozgalom presztízse".
"Száz nappal az athéni olimpia előtt Magyarország szinte minden fontosabb közterületén megjelent egy plakát. Egy úriembert ábrázol a magyar olimpiai válogatott formaruhájában. Sportszerető emberként és a MOB volt elnökségi tagjaként mégsincs okom rá, hogy örüljek a hirdetésnek" - írja Világosi Gábor az olimpiai bizottság elnökségéhez intézett levelében.

Mint ahogy arról az Index a múlt héten beszámolt, a Fidesz választási kampányplakátján Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke olimpikonnak öltözve ölel magához kisgyerekeket. "Elfogadhatatlan, hogy a magyar olimpikonok nemzeti ruhája egy politikai hirdetésben jelenik meg" - fogalmaz Világosi Gábor, hozzátéve: az olimpiai mozgalom politikai áruvá silányítása mindig alantas dolog.

"Egy évig tartott a fogadalom" ˙

Világosi szerint különösen elszomorító, ha olyasvalaki teszi ezt, aki maga is ünnepélyesen megfogadta az Olimpiai Charta huszadik fejezetében olvasható eskü szövegét: "Fenntartás nélkül elfogadom és megőrzöm szabadságomat mindenféle politikai és kereskedelmi befolyástól." Világosi Gábor levelében kitér arra, hogy Schmitt Pál egy évvel ezelőtt lett a Fidesz alelnöke és akkor "mindannyiunkat megnyugtatott a nyilatkozata, amely szerint soha nem fogja összekeverni a pártpolitikát és az olimpiai mozgalom képviseletét".

"A fogadalom egy évig tartott. Nem az a baj, hogy Schmitt Pál megszegte adott szavát: ezzel neki kell elszámolnia. Nem is az, hogy Schmitt Pál részéről indokolt lenne a szerénység, hiszen mindezt a Magyarország számára szomorú emlékű Los Angeles-i olimpia huszadik évfordulóján teszi, amelynek bojkottjában aktív része volt. Az igazi kár abból keletkezhet, hogy veszélybe került a MOB iránti bizalom, az olimpiai mozgalom presztízse" - írja a kormánypárti képviselő. Világosi Gábor levelében arra kéri a MOB elnökségét, hozzák meg a megfelelő intézkedéseket, hogy az olimpiai mozgalom jelképei a jövőben ne válhassanak a politikai kampány eszközévé.

Hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc sportminiszter az ügyet úgy kommentálta, "Schmitt helyett is szégyelli magát a plakát miatt". Schmitt erre a Népszabadságnak úgy reagált: "Büszke vagyok rá, hogy mint a magyar párbajtőrcsapat tagja, kétszeres olimpiai bajnok és többszörös világbajnok, a sportegyenruháimat a mai napig megőriztem, s ha mód nyílik rá, ezeket örömmel viselem."