Gizella
9 °C
14 °C

Törvénysértően fénymásolják a mobilszolgáltatók a személyit

2005.08.24. 20:41
Az adatvédelmi ombudsman szerint nem törvényes, ha a mobilszolgáltatók minden egyes telefonvásárláskor elkérik a személyi igazolványt, és lefénymásolják. Péterfalvi Attila szerint a fénymásolt adatbázisokat meg kell semmisíteni.

Csütörtökön nyilvánosságra kerülő állásfoglalásában Péterfalvi Attila felhívja a magyar mobilszolgáltatók figyelmét, hogy jogszabálysértő módon járnak el, amikor készülékvásárláskor elkérik és lefénymásolják az ügyfelek személyi igazolványát. Az ombudsman korábban is kijelentette, hogy törvénysértő a mobilszolgáltatók gyakorlata, az érintettek mostantól azonban akár bírósághoz is fordulhatnak.

Milliós fénymásolat
A jövő héten a bíróságon folytatódik az a per, amelyet egy ügyfél indított a Nemzeti Hírközlési Hatóság ellen, mert az egyik szolgáltató (Pannon GSM) nem volt hajlandó kártyás telefont eladni neki, csak úgy ha lemásolhatják a férfi személyi igazolványát. Ő viszont ezt nem akarta. Az NHH 20 millió forintra büntette a szolgáltatót, de a büntetést visszavonták.
Péterfalvi állásfoglalása szerint az igazolványokban lévő "fénykép és az aláírás, továbbá régi típusú igazolványokban szereplő egyéb adatok"", csak a vásárolni szándékozó kilétének megállapításához kellenek, de nem indokolt ezeket az adatokat tárolni. "Tehát megállapítható, hogy a szerződés megkötéséhez szükséges adatfelvétel a személyazonosító igazolványról való másolatkészítést nem indokolja". Péterfalvi csak a személyi igazolvány számának megőrzését tartja elfogadhatónak.

Választási lehetőség

Az ombudsman szerint, "ha az ügyfelek az okmánymásoláshoz nem járulnak hozzá, akkor a mobilszolgáltatók egy része általában elzárkózik a szerződés megkötésétől", és kedvezményes árú készüléket nem, legfeljebb a "jóval drágább, listaáron megvehető készüléket vásárolhatnak". Ez szerinte ellentétben áll azzal, hogy "az adatok felvétele és kezelése tisztességes és törvényes kell legyen". "Az okmánymásolást nem indokolhatja az ártámogatás, kedvezmény adása, hiszen ez nem tekinthető adatkezelési célnak" - írja.

Bezúzandó A4-esek

"A fentiek alapján az okmánymásolás kialakult gyakorlatát nem tartom elfogadhatónak" - írja állásfoglalásában Péterfalvi Attila, aki azt viszont indokoltnak tartja "a jelenleg tárolt igazolvány-másolatok további használatának, nyilvántartásának megszüntetését, vagyis a másolatok megsemmisítését".

A Vodafone csak Péterfalvi állásfoglalásának kézhezvétele után alakítja ki álláspontját. A Pannon GSM sajtóosztályának közleménye szerint ügyfeleik a szerződéskötéskor elutasíthatják, hogy fénymásolat készüljön személyi igazolványukról. A közlés szerint az előfizetők kérhetik a már elkészült fénymásolatok megsemmisítését, amit soron kívül teljesítenek is.