Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobillaborral védik Athént a magyar katonák

2004.07.22. 17:27
Görögország azzal a kéréssel fordult a NATO-hoz, hogy nyújtson segítséget a terrortámadások megelőzésében. A Magyar Köztársaság július elsején többek közt a honvédség saját fejlesztésű telepíthető biológiai laboratóriumát is felajánlotta, amit el is fogadott a görög fél. A mobillabor többek között veszélyes, halált okozó mikroorganizmusok kimutatására és azonosítására is alkalmas.
Első alkalommal vetnek be magyar katonákat a NATO Reagáló Erők soraiban, ráadásul rögtön unikumnak számító, magas technikai színvonalú egységgel vehet részt a Magyar Honvédség az Athéni Olimpiai és Paralimpiai Játékok védelmében.

Görögország azzal a kéréssel fordult az Észak-Atlanti Tanácshoz, hogy nyújtson segítséget a terrortámadások megelőzésében. Egy a névtelenségét megőrző illetékes az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a görög kormány az utolsó pillanatban további segítséget kért a NATO-tól, hetekkel azután, hogy az észak-atlanti szövetség már jóváhagyta, hogy tengeri és légi járőröket, vegyifegyver-szakértőket bocsásson az augusztusi olimpia idejére a görög hatóságok rendelkezésére. Hivatalos döntés még nem született az új kérésről, de legkésőbb jövő szerdáig várhatóan kedvező választ kap Athén.

Magyar felajánlás

Klikk a képre!
A Magyar Köztársaság július elsején többek közt a honvédség magyar fejlesztésű telepíthető biológiai laboratóriumát is felajánlotta, amit el is fogadott a görög fél. A Magyar Honvédség szakértőinek ugyanis sikerült kialakítani egy telepíthető, mobil, konténerben szállítható laboratóriumot, ami a legmodernebb műszerekkel felszerelkezve alkalmas veszélyes biológiai kórokozók vizsgálatára. Ez a mobillabor egyedülláló a NATO-n belül, más ország nem rendelkezik hasonló katonai egységgel - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Azonosítják a halálos kórokozókat

A labor két vasúton, közúton szállítható konténerben elfér, alig két óra alatt működőképes állapotba hozható, hat órán belül pedig már tíz mintából vizsgálati eredmények kaphatók. A létesítmény önálló elektromos rendszerrel rendelkezik, fejlett műszerei klinikai, közegészségügyi, atom, biológiai és vegyi vizsgálatok végrehajtására - így többek között veszélyes, halált okozó mikroorganizmusok kimutatására és azonosítására - alkalmas.

A kilenc fős személyzet július 28-án indul Athénhoz közeli állomáshelyére és mandátumuk 2005. január 13-ig tart. A küldetés mintegy négyszázmillió forintba kerül, a logisztikai költségeket természetesen a görög fél állja.