Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Mobillaborral védik Athént a magyar katonák

2004.07.22. 17:27
Görögország azzal a kéréssel fordult a NATO-hoz, hogy nyújtson segítséget a terrortámadások megelőzésében. A Magyar Köztársaság július elsején többek közt a honvédség saját fejlesztésű telepíthető biológiai laboratóriumát is felajánlotta, amit el is fogadott a görög fél. A mobillabor többek között veszélyes, halált okozó mikroorganizmusok kimutatására és azonosítására is alkalmas.
Első alkalommal vetnek be magyar katonákat a NATO Reagáló Erők soraiban, ráadásul rögtön unikumnak számító, magas technikai színvonalú egységgel vehet részt a Magyar Honvédség az Athéni Olimpiai és Paralimpiai Játékok védelmében.

Görögország azzal a kéréssel fordult az Észak-Atlanti Tanácshoz, hogy nyújtson segítséget a terrortámadások megelőzésében. Egy a névtelenségét megőrző illetékes az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a görög kormány az utolsó pillanatban további segítséget kért a NATO-tól, hetekkel azután, hogy az észak-atlanti szövetség már jóváhagyta, hogy tengeri és légi járőröket, vegyifegyver-szakértőket bocsásson az augusztusi olimpia idejére a görög hatóságok rendelkezésére. Hivatalos döntés még nem született az új kérésről, de legkésőbb jövő szerdáig várhatóan kedvező választ kap Athén.

Magyar felajánlás

Klikk a képre!
A Magyar Köztársaság július elsején többek közt a honvédség magyar fejlesztésű telepíthető biológiai laboratóriumát is felajánlotta, amit el is fogadott a görög fél. A Magyar Honvédség szakértőinek ugyanis sikerült kialakítani egy telepíthető, mobil, konténerben szállítható laboratóriumot, ami a legmodernebb műszerekkel felszerelkezve alkalmas veszélyes biológiai kórokozók vizsgálatára. Ez a mobillabor egyedülláló a NATO-n belül, más ország nem rendelkezik hasonló katonai egységgel - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Azonosítják a halálos kórokozókat

A labor két vasúton, közúton szállítható konténerben elfér, alig két óra alatt működőképes állapotba hozható, hat órán belül pedig már tíz mintából vizsgálati eredmények kaphatók. A létesítmény önálló elektromos rendszerrel rendelkezik, fejlett műszerei klinikai, közegészségügyi, atom, biológiai és vegyi vizsgálatok végrehajtására - így többek között veszélyes, halált okozó mikroorganizmusok kimutatására és azonosítására - alkalmas.

A kilenc fős személyzet július 28-án indul Athénhoz közeli állomáshelyére és mandátumuk 2005. január 13-ig tart. A küldetés mintegy négyszázmillió forintba kerül, a logisztikai költségeket természetesen a görög fél állja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!