István, Vajk
19 °C
33 °C

Hétmilliárd az állami mobilszámlákra

2002.08.23. 18:22
Csaknem hétmilliárd forintot mobiltelefonálhat el az egységes kormányzati közbeszerzés keretében ezer intézmény, tizennyolcezer dolgozója. A kormányzati mobilkommunikációban a Westel a piacvezető, hiszen náluk a 6,8 milliárdos keretösszegből 4,5 milliárdot költhetnek el az intézmények, a Pannon GSM-nek már csak 1,3, milliárdot míg a Vodafonnak legfeljebb 1 milliárd forintot fizethetnek ki 2004 december végéig.
Összesen 6,8 milliárd forintos keretösszeg erejéig szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési Igazgatósága a három mobilszolgáltatóval. A cégek meghívásos közbeszerzési eljárás keretében kaptak megrendelést. A jóváhagyott keretösszeget annak függvényében határozták meg, hogy az állami szférában mely szolgáltatónak hány kormányzati előfizetése van. A pályázat eredményéből kiderül, hogy ezen a területen a Westel 900 a piacvezető.

Azt pontosan nem lehet tudni, hány előfizetőjük van az államigazgatásból, mindesetre a 6,8 milliárdos keretből 4,5 milliárdot a Westelnél lehet elkölteni. A három mobilcég közül egyébként a Westel szolgáltat a legolcsóbban, igaz ugyanakkor az is, hogy a másik két társaság kormányzati megrendelése együttesen sem éri el a Westelnél elkölthető összeg felét. A pénzt többnyire nem új előfizetésekre fordítják, hanem a meglévő telefonok számláját fizetik belőle.

Ezt a keretet valószínűleg nem fogják teljes mértékben felhasználni, mivel némileg felül becsülték a várható költségeket, mindezt azért, hogy ne kelljen újabb közbeszerzési eljárást lebonyolítani a telefonszámlák kiegyenlítéséhez.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a beszerzéssel kapcsolatban az Indexnek elmondta: a központosított közbeszerzés által érintett ezer intézménynek saját költségvetéséből kell a mobil számláit kigazdálkodnia. A 18 ezer hivatalnoknak csak egy nagyon kis hányada kap korlátlan telefonálási lehetőséget, a döntő többség számlájából havi 2-6000 forintot vállalnak át az állami intézmények.

Az előző kormány által kötött keretszerződések ugyancsak két évre szóltak. Akkor az elkölthető pénz szolgáltatónként egymilliárd forint volt. Ebből az előzetes adatok szerint a Westel esetében majdnem a teljes összeget felhasználták, míg a Pannon GSM-nél négyszázmilliót, a Vodafone-nál pedig százmilliót költöttek at állami alkalmazottak. Igaz ugyanakkor, hogy a Vodafone nem sokkal a a szerződés megkötése előtt kezdte meg magyarországi működését.