Aliz
6 °C
14 °C

Hétmilliárd az állami mobilszámlákra

2002.08.23. 18:22
Csaknem hétmilliárd forintot mobiltelefonálhat el az egységes kormányzati közbeszerzés keretében ezer intézmény, tizennyolcezer dolgozója. A kormányzati mobilkommunikációban a Westel a piacvezető, hiszen náluk a 6,8 milliárdos keretösszegből 4,5 milliárdot költhetnek el az intézmények, a Pannon GSM-nek már csak 1,3, milliárdot míg a Vodafonnak legfeljebb 1 milliárd forintot fizethetnek ki 2004 december végéig.
Összesen 6,8 milliárd forintos keretösszeg erejéig szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési Igazgatósága a három mobilszolgáltatóval. A cégek meghívásos közbeszerzési eljárás keretében kaptak megrendelést. A jóváhagyott keretösszeget annak függvényében határozták meg, hogy az állami szférában mely szolgáltatónak hány kormányzati előfizetése van. A pályázat eredményéből kiderül, hogy ezen a területen a Westel 900 a piacvezető.

Azt pontosan nem lehet tudni, hány előfizetőjük van az államigazgatásból, mindesetre a 6,8 milliárdos keretből 4,5 milliárdot a Westelnél lehet elkölteni. A három mobilcég közül egyébként a Westel szolgáltat a legolcsóbban, igaz ugyanakkor az is, hogy a másik két társaság kormányzati megrendelése együttesen sem éri el a Westelnél elkölthető összeg felét. A pénzt többnyire nem új előfizetésekre fordítják, hanem a meglévő telefonok számláját fizetik belőle.

Ezt a keretet valószínűleg nem fogják teljes mértékben felhasználni, mivel némileg felül becsülték a várható költségeket, mindezt azért, hogy ne kelljen újabb közbeszerzési eljárást lebonyolítani a telefonszámlák kiegyenlítéséhez.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a beszerzéssel kapcsolatban az Indexnek elmondta: a központosított közbeszerzés által érintett ezer intézménynek saját költségvetéséből kell a mobil számláit kigazdálkodnia. A 18 ezer hivatalnoknak csak egy nagyon kis hányada kap korlátlan telefonálási lehetőséget, a döntő többség számlájából havi 2-6000 forintot vállalnak át az állami intézmények.

Az előző kormány által kötött keretszerződések ugyancsak két évre szóltak. Akkor az elkölthető pénz szolgáltatónként egymilliárd forint volt. Ebből az előzetes adatok szerint a Westel esetében majdnem a teljes összeget felhasználták, míg a Pannon GSM-nél négyszázmilliót, a Vodafone-nál pedig százmilliót költöttek at állami alkalmazottak. Igaz ugyanakkor, hogy a Vodafone nem sokkal a a szerződés megkötése előtt kezdte meg magyarországi működését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?