Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz vagy az MSZP az élen?

2001.08.24. 16:14
A Szonda Ipsos adatai szerint biztosan vezet az MSZP a Fidesz előtt, míg a TNS Modus legfrissebb közvélemény-kutatása szerint jelenleg a legnagyobb kormánypártra szavaznának többen. Az SZDSZ és a MIÉP csak a Szonda eredményei alapján kerülne a parlamentbe. A Szonda Ipsos Népszabadságban publikált eredményei szerint a biztos szavazó, pártválasztók körében a szocialisták 26, míg a Fidesz 23 százalékon áll.
Az MSZP és a Fidesz az elmúlt egy évben mindig szoros versenyt vívott a pártpreferencia-lista élén, viszonylag kicsik voltak a különbségek közöttük, ám a két párt támogatottsága sajátosan alakult. A szocialistáké egy szűk sávban mozgott, a fiatal demokratáké valamivel tágabb határok között változott - állapítja meg a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása, mely a Népszabadságban látott napvilágot.

A szocialisták a választókorú népesség 23-26 százalékának, a biztos pártválasztók 42-46 százalékának támogatását élvezte tavaly ősztől. A Fidesz az előbbi csoport 19-24 százalékára, az utóbbi 33-39 százalékára számíthatott. A Fidesz e havi adatai is e tartományokon belül, azok közepe táján vannak. Tehát látszólagos lemaradása ellenére a kormánypárt nincsen mélyponton. Az MSZP ezúttal viszont a rá egy éve szinte folyamatosan jellemző keskeny támogatottsági intervallum felső részén van - de nem emelkedett ki belőle. E pozíciók és az őket meghatározó támogatottsági adatok augusztusban mégis azt eredményezték, hogy a szocialista párt érzékelhető előnyre tett szert a Fidesszel szemben.

Az SZDSZ a múlt havi jelentős emelkedés után nem lépett feljebb, jelenleg éppen 5 százalékon áll. A MIÉP április óta eléri vagy meghaladja a Parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. Utóbbi párt esetében a stabil támogatottság - még ha a rejtőzködés csökkent is - erőteljesen valószínűsíti a párt parlamentbe kerülését.

A TNS-Modus 32. heti eredményei szerint (melyek a 2001. július 16-tól augusztus 12-ig megkérdezett 950 fő válaszaira alapulnak) megerősödött a Fidesz és gyengült az MSZP, melynek eredményeképpen "helycsere" történt az élen a voksokért folytatott versenyben. A biztos szavazó, pártot választók körében az egy héttel ezelőtt közölt adatokhoz képest 4 százalékkal erősödött a Fidesz és 3 százalékkal gyengült az MSZP, így ha most lennének a választások, a legnagyobb kormánypárt 44 százalékos, míg a szocialistákra 43 százalékos eredményre számíthatnának. (Feltéve, ha a "bizonytalankodó biztos szavazók" voksainak lehetséges alakulását figyelmen kívül hagyjuk).

Ez a változás elsősorban a vizsgált hét történéseivel magyarázható: augusztus 6. és 12. között a Fidesz aktívan politizált. Sokak számára címzett "pozitív üzeneteket" (Többek között a fiatalok életlehetőségeinek bővítéséről", "a falusi lakosság élet- és munkakörülményeinek javításáról" beszéltek vezető politikusaik. Az iskoláskorú gyermekeket nevelő családoknak egyhavi családi pótlék kiegészítést helyeztek kilátásba. A kormány átvállalja a diákhitel kockázati költségeit, megkétszerezi az autópálya-építési programját, ünnepnappá nyilvánítaná augusztus 15-ét, valamint "az év leghosszabb utcabálját" ígérték augusztus 19-ére.

Tárgyalásokat javasolnak az MSZP-nek a "kisebb parlament" megvalósítása érdekében, stb.)., miközben az MSZP politikusai "alig hallatták szavukat", illetve bizonytalanság volt tapasztalható soraikban (előbb pozitív reakció a Fidesz tárgyalási kezdeményezéseire, majd egy nappal később Kovács László bejelenti, hogy "nem lesz kétoldalú találkozó" a pártok között, de nem volt egyértelmű a párt Doszpot Péter jelölésével kapcsolatos kommunikációja sem).

A korábban jelzett "trendvonalak" tehát nem folytatódtak tovább, visszarendeződtek a május második felében (a 21. héten) tapasztalt viszonyok: a két nagy párt közötti verseny rendkívül szoros - és újra a Fidesz vezet egy százalékkal, ami a hibahatárokon belül esik.

Tovább romlottak a kisebb támogatottságú pártok választási esélyei: a TNS legújabb adatai szerint mindössze tizenhárom százalékon osztoznak. Különösen az SZDSZ számára sikerültek rosszul az elmúlt hetek (immáron csupán három százalékra számíthatnak a szabad demokraták, a MIÉP ugyanennyi szavazatot kapna, míg az FKGP és az MDF hetek óta 2 százalékot ér el).