Judit
2 °C
7 °C

Kanadába készülnek a mohácsi romák

2008.03.03. 21:36
Ismét utazásra készülnek a mohácsi romák, most Kanadába mennének, mert március elsejétől a magyar állampolgároknak nem kell vízum. A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke biztatja őket az utazásra, mert szerinte Magyarországon nincs esélyük a boldogulásra.

Anglia és Svédország után most Kanadába készülnek a mohácsi romák. Március elsejétől ugyanis Kanada eltörölte a vízumkényszert Magyarországgal szemben is, így több roma menne ki tengerentúlra a Mohácsról.

Azt, hogy hányan gondolkodnak a kiutazáson, egyelőre nem lehet tudni, mondta Kovács István, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Neki ugyanis konkrétan még senki sem jelezte az utazási szándékát, ő is csak hallomásból tud róla. De ha egy mód van rá - tette hozzá Kovács -, ő is bíztatja majd a romákat, hogy menjenek ki Kanadába, mert Magyarországon esélyük sincs arra, hogy boldoguljanak.

Kanadába 1998 és 2001 között csaknem 150 roma ment ki menedékjogot kérve, de nem kapták meg. Később, 2001. december 5-én Kanada vízumkényszert vezetett be Magyarországgal szemben. Most, hogy újból megszűnt a vízumkényszer, ismét nekivágnának a tengerentúlnak. Ám a vízummentesség nem jelenti, hogy automatikusan megkapják a letelepedési engedélyt is, tette hozzá Kovács István.

Két évvel ezelőtt csaknem 100 mohácsi roma indult el - szinte mindenüket feladva - szerencsét próbálni Svédországba. Politikai menedékjog címén akartak letelepedni, de nem kapták meg. Az Európai Unió ugyanis nem ad ilyen jogcímen letelepedési engedélyt a tagországok állampolgárainak. 3-4 hetes kint tartózkodás után kénytelenek voltak hazajönni. Akkor úgy nyilatkoztak, jó soruk volt kint.

A magyarok március 2. óta utazhatnak ismét vízum nélkül Kanadába, munkát azonban nem vállalhatnak, ahhoz külön engedély kell. Magyarországgal együtt vasárnaptól Lengyelország, Litvánia és Szlovákia állampolgárai is szabadon utazhatnak Kanadába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?