Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Lezajlott az alapítási láz a polgári köröknél

2003.08.07. 11:37
Lezajlott a polgári kör alapítási láz - nyilatkozta az Indexnek Hende Csaba. A szervezetek koordinálásával megbízott politikus hozzátette azonban, hogy a regisztrált körök száma még mindig enyhén emelkedik. A tizenegyezer szervezet között egy ideje a Mókusról elnevezett polgári kör vezeti a legviccesebbek listáját.
Nem tartjuk nyilván, hogy a Demokrácia Központban jelentkező szervezetek tagjai tartoznak-e bármilyen kisebbséghez - jelentette ki Hende Csaba. A koordinátor elmondta, hogy a szervezetek megalakulásukat követően csupán bejelentkeznek, ezt a központ regisztrálja, további ellenőrzésre, vagy adatkérésre pedig nem kerül sor.

Nem regisztrálják a hovatartozást

Ismert ugyan, hogy röviddel Orbán Viktor felhívása után létre jött etnikai kisebbségi alapon szerveződött polgári kör is. Akkor egy Farkas Flóriánhoz közelálló fővárosi roma vezető alapított csoportot. Hende Csaba azonban nem tud más több nemzetiségi szerveződésről. Mint emlékezetes az elmúlt hetekben a szexuális kisebbségek képviseletében is létrehoztak egy csoportot. A nemzeti elkötelezettségű homoszexuálisokat tömörítő Sokszínű Magyarország Polgári Kör bejegyzését azonban megtagadta a Demokrácia Központ. Hende Csaba akkor közleményben tudatta, hogy a homoszexuális szerveződést nem tartja összeegyeztethetőnek polgári köri mozgalom céljaival.

Enyhén emelkedik

Hende véleménye szerint egyébként már lezajlott polgári kör alapítási láz. Az utóbbi időszakban ugyanis már csak "enyhén emelkedett" a regisztráltak száma, amely jelenleg tizenegyezer körül van. A koordinátor elmondta, hogy a szervezek tagságáról csupán a bejelentett elnevezésből lehet bizonyos következtetéseket levonni. A legtöbb polgári kör neve ugyanis az alapítók lakhelyére utal. Vannak azonban vicces nevek is, mint például a Mókus Polgári Kör, és számos poétikus, mint a Haza a Magasban, vagy a Szabadság Kis Köre.